Vanha Pappila

   

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVanhan Pappilan rakennus

Historiaa

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Toivo Salervo. Rakennustyöt on aloitettu 1920 ja rakennus on otettu käyttöön loppuvuonna 1921. Korjaus- ja viimeistelytöitä tehtiin vielä 1924

Pappila piti alunperin rakentaa kokonaan puusta. Puutavaraa kerättiin pitäjältä ja sitä saatiin myös vuosien 1915-1917 linnoituslaitteista ja parakeista. Myöhemmin päädyttiin kuitenkin siihen, että alaosa tehtäisiin tiilestä ja yläosa puusta.

Muuraukset suoritti muurari Kaarlo Walo Viipurista apulaisineen, ovet ja ikkunat valmisti puuseppä H. Hiltunen Lappeenrannasta, urakoitsija Antti Wilhu rakensi yläkerran puuosat, tiilet valitsi Antti Sinkko ja ruukin valmisti Joonas Pesu.

taipaleenpappila

 

Kuvassa Pappila juuri valmistuneena v. 1921. Kuva: Anton Taipale

Punaiset kapinalliset, joiden haltuun Lemi oli vapaussodassa joutunut, pakenivat 25.4.1918 valkoisten hyökkäystä. Lähtiessään he polttivat tätä rakennusta edeltäneen pappilan ulkorakennuksineen sekä kellotapulin. Kirkko oli myös panostettu ja sytytetty mutta sytykkeet olivat sammuneet ja kirkko säilyi.Pappilasta oli kuulunut hirvittävä räjähdys. Syttyneestä tulipalosta oli lentänyt hiilloksia noin 5km:n päähän Uimille saakka. Tulipalossa paloivat kaikki vanhat kirkonkirjat ja paljon muutakin vanhaa ja arvokasta. Sukututkimuksen aloittelija kohtaa Lemillä vaikeuksia vuotta 1918 vanhempien tietojen puuttuessa.

Entinen pappila sijaitsi nykyisen Veikko ja Raili Ala-Outisen talon paikalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hävittäjälentolaivue 24:n muistomerkki Vanhan Pappilan edustalla

Pappila nykyään

Vanhassa pappilassa on tällä hetkellä vaihtuvia näyttelyitä, vapaa pääsy. Tiloissa on matkailupalvelupiste ja käsitöiden myyntipuoti.

Vuonna 1923 valmistuneen rakennuksen korjaustöissä on tullut monia yllätyksiä, rakenteita on jouduttu uusimaan aina peltikattoa myöten. Ennakkoon laaditut kustannusarviot eivät ole pitäneet paikkaansa, vaan kokonaiskustannukset ovat reippaasti korkeammat. Korjaustyön lopullinen hinta on noin miljoona euroa, johon saatiin valtionavustusta noin 400 000 euroa.

Vanha Pappila on asemakaavalla suojeltu rakennus ja sinänsä tuo 380 neliön rakennus on kirkonmäen kaunistus, joten se on ollut korjaamisen arvoinen. Valtion avustuksen saannin perusteena oli kiinteistön tuleva käyttö näyttelytoimintaan.

Näytteilleasettaja, jos kiinnostuit tuomaan omaa näyttelyäsi tiloihin, käy tutustumassa paikanpäällä. Tiloihin sopii toki muutakin toimintaa, joten ota yhteyttä niin suunnitellaan yhdessä.

Ajanvaraus ja lisätiedot, p. 040 595 7350

Lemin vanha pappila facebookissa

 

Back to Top