Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Elinkeinopalvelut Myö osataa! – juttusarja lemiläisistä tekijöistä Fiber-X

Fiber-X

Myö- osataa! -juttusarjassa nostetaan esiin lemiläisiä tekijöitä  ja esitellään heidän tekemäänsä työtä.  Nyt vuorossa on Mikko Ruuska Fiber-X: ltä,  jossa tehdään todella merkittäviä tulevaisuuteen panostavia tutkimuksia ja tuotekehittelyjä.

 

Fiber -X

Faktalaatikko

Kuka: Mikko Ruuska
Mitä tekee: Toimitusjohtajana Fiber-X Finlandissa. Keittää myös kahvia.
Tausta: Reissannut paperikoneilla maailmalla viimeisen 15 vuotta, Paperitekniikan DI Otaniemestä.
Parasta työssä: Tunne että on mukana vaikuttamassa isoihin asioihin.

Kerro toiminnastasi vapaamuotoisesti eli mitä kaikkea teette?

Meillä on pieni koepaperikone, jossa myö kehitetään uusia muovia korvaavia tuotteita muusta kuin perinteisistä metsistä eli jäteoljesta, pajusta, hampusta, jne. Toiminta on lähinnä koeajoja asiakkaille, omaa tutkimusta, erikoistuotantoa ja tietysti paperimaakareiden kouluttamista käytännön paperinvalmistukseen.

Mistä toiminnan ajatus lähti eli taustaa?

Olen reissannut ammatikseni ihan tarpeeksi pitkään paperikoneita optimoimassa. Parhaimpana / pahimpana vuotena keskimäärin 3.5 viikkoa kuukaudesta. Vuosien saatossa meille on kehittynyt hyvä verkosto paperiteollisuuden osaajia ja joskus sanoin puolivakavissani Sojakan Heikille, että pitäähän jokaisella kasvavalla pojalla olla paperikone. Heikillä sattui olemaan kaksi. Loppujen lopuksi otettiin neljä yrittäjää kasaan ja päätettiin että tehdään pilotointi & koulutuskeskus tänne Kaakonkulmaan. Tiesimme että metsäteollisuus elää murrosta ja suurin osa isoista toimijoista oli ajanut koe- ja koulutuslaitoksensa alas jo yli 10 vuotta sitten eli markkinarakoa uusien tuotteiden kehittämiselle ja kouluttamiselle oli olemassa.

Tyypillinen työviikkosi? Millaisia juttuja teet? Onko monta henkilöä töissä jne?

Vielä viime aikoina tein 7-päiväistä viikkoa, aamuviidestä iltakasiin. Nyt kun paperikone lähtee käyntiin, on ollut mahdollista hieman löysätä. Suurin osa omasta ajastani kuluu asiakkaiden ja rahoituksen haalimisessa sekä yleisessä firman pyörityksessä. Se on hieman harmi sinänsä koska olen koko työuran ajan tehnyt erittäin käytäntöpainotteista työtä ja kotopuolessa hoitanut hevostilan käytännön työt mutta eiköhän tässä vielä koneelle ja labraan ehdi, kun saadaan toiminta kunnolla käyntiin.
Projektin aikana meillä on ollut koko ajan noin 10 henkeä töissä + muutama ulkopuolinen urakoitsija. Kun kone starttaa, organisaatio vähenee hieman mutta meillä on tavoitteena tehdä jo loppuvuodesta erikoispaperituotantoa, johon joudumme palkkaamaan lisää henkilöstöä sekä tuotantoon että labraan.

Mikä on tärkein ominaisuutesi tässä työssä/toiminnassa?

Päättäväisyys ja lehmän hermot. Kone tuli alun perin 9 rekalla ja koneen osat olivat maanneet 10 vuotta ulkona aaltopellin alla keräämässä Ruotsin floraa ja faunaa. Tee siitä paperikone, joka vastaa moderneja tutkimustarpeita rajoitetulla budjetilla.

Parasta työssäsi?

Tämä on aivan sikamaisen mielenkiintoista. Myö ollaan mukana tekemässä aivan täysin uusia tuotteita ja erikoisprojekteja. Tässä työssä se pieni utelias poika sisälläni on hereillä joka päivä.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia teillä on?

Lemin laitos pitää saada sen verran tukevalle pohjalle, että voimme tehdä täällä kaiken perustutkimuksen, koulutuksen ja hieman tuotantoa. Pitää luultavasti hieman laajentaa parin vuoden sisään. Seuraava isompi projekti on rakentaa pajua käyttävä kaupallinen biolaitos Lappeenrannan / Lemin alueelle.