Kasvomaskien jakaminen vähävaraisille jatkuu Etelä-Karjalan alueella / Eksoten tiedote 8.10.2020

Keskiviikko, toukokuu 20, 2020 - 13:53

Kasvomaskien jakaminen vähävaraisille jatkuu Etelä-Karjalan alueella

Tiedote. Julkaistu: 08.10.2020, 16:08
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) jatkaa kasvomaskien jakamista vähävaraisille. Jakelupisteistä Lauritsalan hyvinvointiasema jää pois 12.10. alkavalla viikolla. Muiden jakelupisteiden palveluajat pysyvät entisellään. Etelä-Karjalan alueella koronavirusepidemia on perusvaiheessa. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvatyöryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa.

Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskit itse. Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille asukkaille, jotka eivät pysty maskeja hankkimaan. Maskien jakelu perustuu luottamukseen. Kenenkään ei tarvitse todistaa vähävaraisuuttaan tai ilmaisen maskin tarvettaan jakelupisteissä. Koko Etelä-Karjalan alueella kasvomaskeja on tähän mennessä jaettu noin 6000 pussia.

Eksote jakaa keväällä tilaamiansa, uudelleenkäytettäviä kangasmaskeja, jotka ovat olleet työntekijöiden käytössä. Käytön jälkeen kangasmaskit on pesty teollisesti ja säilytetty oikeaoppisesti varastossa. Eksoten hoivajohtaja Taina Jaako vakuuttaa, että jaettavat kasvomaskit ovat turvallisia käyttää.

– Kaikki kasvomaskit on pesty huolellisesti, säilytetty oikein ja tarkastettu ennen pussittamista, sanoo Jaako.

Eksote jakaa ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö. Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Jakelupisteissä tulee asioida ainoastaan terveenä ja kävijöitä pyydetään noudattamaan turvavälejä.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille jatkuu listalla olevissa Eksoten toimipisteissä 12.10. alkavalla viikolla (jakelupäivät ja -ajat suluissa):

Iso apu – palvelukeskukset (ma-pe klo 9-12):

Esterinkatu 10, Imatra ja Kauppakatu 63, Lappeenranta

                                                         

Aikuisten keskukset (ma-pe klo 13–15):

Tainionkoskentie 1 (2. krs), Imatra ja Valtakatu 51, 3. krs., Lappeenranta

                                                                                      

Terveys- ja hyvinvointiasemat:

Armilan terveysasema (ke klo 9–12)

Honkaharjun terveysasema (ke klo 9–12)

Joutsenon hyvinvointiasema (ke klo 9–12)

Lemin hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Luumäen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Parikkalan hyvinvointikeskus (ke klo 9–11)

Rautjärven hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Ruokolahden hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Sammonlahden hyvinvointiasema (ke klo 9–12)

Savitaipaleen hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Taipalsaaren hyvinvointiasema (ke klo 9–11)

Etelä-Karjalan alueella on varmistettu 21.9. jälkeen 20 uutta koronavirustartuntaa, joten kasvomaskin käyttösuositus joukkoliikenteessä on voimassa Etelä-Karjalassa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Kasvomaskisuositus koskee myös yleisötilaisuuksia, tapahtumia sekä turnaustyyppisiä urheilutapahtumia.

THL:n video opastaa kasvomaskin käytössä:
Näin käytät kasvomaskia oikein, video (THL)

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Jos ei turvaväliä ole mahdollista pitää, kuten esimerkiksi joukkoliikenteessä, niin kasvomaskin käyttöä suositellaan.

Back to Top