Siirry pääsisältöön
Etusivu Tarinoita lemiltä Ihmiset poikkeusoloissa juttusarja Kalle Aspelund

Henkilöhaastattelu: Kalle Aspelund, historian- ja yhteiskuntaopin lehtori Lemin koulukeskuksessa.

 

Miten vallitseva koronaepidemia näkyy työssäsi?

 

Nyt tulee aika lailla vuosi kuluneeksi siitä, kun poikkeusoloihin siirryttiin nopealla aikataululla eli kaikki koululuokat pienimpiä 1.-3. luokkia lukuun ottamatta siirtyivät etäopetukseen. Nythän viime syksy saatiin pitää luokat lähiopetuksessa, silloin kuitenkin tietyin poikkeusjärjestelyin eli maskit tuli jossain kohtaa oppitunneille. Sitten käsihygieniasta ja turvaväleistä on pyritty pitämään niin hyvin huolta kuin mahdollista. On pyritty parhaamme siihen, että tarpeettomia lähikontakteja vältetään. Nyt sitten etäopetus yläluokkien kohdalla alkoi taas ja nyt jo toista viikkoa on oltu etäopetuksessa ja alakoulu on nyt sitten vielä lähiopetuksessa.

 

Itse opetan sekä ala- että yläkoulussa, niin olen vähän tällaiseksi ”hybridiopettajaksi” kutsunut itseäni. Alakoulun tunnit käyn pitämässä täällä paikan päällä ja sitten yläkoulun tunnit menee etätunteina. Saattaa olla, että yhdellä tunnilla olen alakoulun päädyssä pitämässä oppituntia ja seuraava tunti pidetään sitten etänä tuosta oman luokan koneelta.

 

Miten toimintasi on muuttunut nyt koronaepidemian takia?

 

Kouluvierailut ovat joko etänä tai peruttu kokonaan ja esim. yläkoululaisten TET-harjoittelut on peruttu. Pyritään opetustilanteessa siihen, että tarpeettomia lähikontakteja ei tulisi. Mutta kuten moni tietää, luokkahuoneet ovat kuitenkin suht pieniä, niin välillä sen pitäminen on hankalaa. Sen takia meillä tuli myös tämä vahva maskisuositus. Yhteisiä välineitä vaikkapa yhteisiä koulun kannettavia tietokoneita puhdistetaan ennen käyttöä. Ja käsihygienia, siihen kiinnitetään huomiota.

 

 

Onko sinulla jotain toiveita, miten kuntalaiset voisivat itse edesauttaa työsi sujuvuuden ja kaikkien terveyden turvaamiseksi?

 

Käsihygienian ja turvavälien pitämistä, kun ei niistä turhaan sanota vaan niitä on syytä noudattaa. Sellaisen kun jokainen pyrkisi muistamaan sekä koulutilanteessa ja tietysti siellä vapaa-ajallakin. Ja tuohon työn sujuvuuteen tietysti, kun tulee näitä poikkeuksellisia järjestelyjä, niin kuitenkin täällä koulun henkilökunta on oppilaita auttamassa vaikka sitten etänäkin. Pyydettäisiin sitä apua, jos sitä

koetaan yhtään, että sitä tarvitsee. Vanhemmat ovat meille tärkeä yhteistyötaho, niin jos vanhemmilla on joku asia, mikä askarruttaa niin mieluummin kysyttäisiin ja selvitettäisiin asia kuin että se jäisi sinne itselleen kaihertamaan. Toivoisin, että otetaan rohkeasti yhteyttä sitten kouluun, sillä tavalla ne asiat aina selviää!

 

Halutessasi voit kertoa positiivisen vapaamuotoisen tervehdyksen kuntalaisille;

 

Voisin koko Lemin kunnan asukkaille terveiset laittaa, että Lemillähän koronatilanne on pysynyt tosi hyvänä ja tartuntamäärät olleet vähäisiä, että kyllähän siitä pitää jo ensinnäkin kiitos ja hatun nosto antaa kuntalaisille. Myö ei tiedetä miten pitkään nämä poikkeusolot jatkuu, niin ohjeistuksia noudattamalla voidaan päästä siihen tilanteeseen, että nämä poikkeusolot olisivat mahdollisimman lyhyen aikaa. Toivotan tsemppiä kaikille arjessa jaksamiseen. Tilanne on pysynyt aika hyvänä, niin koetetaan pitää se sellaisena!