Siirry pääsisältöön
Etusivu Matkailijoille Vanha Pappila

Vanha Pappila

Pappilan historiaa

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Toivo Salervo. Rakennustyöt on aloitettu 1920 ja rakennus on otettu käyttöön loppuvuonna 1921. Korjaus- ja viimeistelytöitä tehtiin vielä 1924.

Pappila piti alunperin rakentaa kokonaan puusta. Puutavaraa kerättiin pitäjältä ja sitä saatiin myös vuosien 1915-1917 linnoituslaitteista ja parakeista. Myöhemmin päädyttiin kuitenkin siihen, että alaosa tehtäisiin tiilestä ja yläosa puusta.

Muuraukset suoritti muurari Kaarlo Walo Viipurista apulaisineen, ovet ja ikkunat valmisti puuseppä H. Hiltunen Lappeenrannasta, urakoitsija Antti Wilhu rakensi yläkerran puuosat, tiilet valitsi Antti Sinkko ja ruukin valmisti Joonas Pesu.

Pappila juuri valmistuneena vuonna 1921. Kuva: Anton Taipale.

Punaiset kapinalliset, joiden haltuun Lemi oli vapaussodassa joutunut, pakenivat 25.4.1918 valkoisten hyökkäystä. Lähtiessään he polttivat tätä rakennusta edeltäneen pappilan ulkorakennuksineen sekä kellotapulin. Kirkko oli myös panostettu ja sytytetty, mutta sytykkeet olivat sammuneet ja kirkko säilyi. Pappilasta oli kuulunut hirvittävä räjähdys. Syttyneestä tulipalosta oli lentänyt hiilloksia noin 5km:n päähän Uimille saakka. Tulipalossa paloivat kaikki vanhat kirkonkirjat ja paljon muutakin vanhaa ja arvokasta. Sukututkimuksen aloittelija kohtaa Lemillä vaikeuksia vuotta 1918 vanhempien tietojen puuttuessa.

Tämä palanut pappila rakennettiin Rovasti Majanderin virkakauden alussa ja pappilan puinen päärakennus valmistui vuonna 1877. Siinä oli kymmenen huonetta, mikä oli lemiläisittäin paljon. Sitä edellinen pappila sijaitsi nykyisen Veikko ja Raili Ala-Outisen talon paikalla Toukkalantien länsipuolella. Lähde: Pitäjä ison kiven takana, Lemin historia.

Hävittäjälentolaivue 24:n muistomerkki Vanhan Pappilan edustalla.

Pappila tänä päivänä

Pappilan korjaustöissä on tullut monia yllätyksiä ja rakenteita on jouduttu uusimaan aina peltikattoa myöten. Tästä johtuen ennakkoon laaditut kustannusarviot eivät pitäneet paikkaansa. Korjaustyön lopullinen hinta oli noin miljoona euroa, johon saatiin valtionavustusta noin 400 000 euroa.

Vanha Pappila on asemakaavalla suojeltu rakennus ja sinänsä tuo 380 neliön rakennus on kirkonmäen kaunistus, joten se on ollut korjaamisen arvoinen. Valtion avustuksen saannin perusteena oli kiinteistön tuleva käyttö näyttelytoimintaan. Näyttelytoiminnassa se oli vuoden 2020 talveen asti. Nyt rakennuksessa toimii Lemin kunnanvirasto.