Siirry pääsisältöön
Etusivu Tarinoita lemiltä Lemin kesäasukkaat – tarinoita mökkiläisistä Kristiina Halkola on Lemin kesäasukas jo vuodesta -69

Lemin kesäasukkaat

Kristiina Halkola onkin monille tuttu näyttelijä ja on myös yksi Lemin noin 1700 kesäasukkaasta. Kristiina suostui iloksemme haastateltavaksi, kun kysyimme mitä hän ajattelee Lemistä kesäasukkaan silmin.

FAKTALAATIKKO:
Kristiina Halkola
Näyttelijä, laulaja, poliitikko, eläkeläinen
Lemin kesäasukkaana vuodesta -69 lähtien

Minkälainen tarina pohjalla, että olet Lemin kesäasukkaana?

Just laskeskelin, että tämä kesäasuntomme on ollut meillä 52 vuotta. -69 kesä oli ensimmäinen kesä, kun me täällä raivasimme paikkoja. Minä ja minun perheeni on kymenlaaksolaisia. Minun veljeni sai ajatuksen vaimonsa kanssa silloin, että mitä jos kun meitä on viisi sisarusta, että me kaikki ostettaisiin yhdessä jokin yhteinen isompi paikka. Paikka mihin voisi aina kokoontua yhdessä. Ja veljeni asui Lappeenrannassa ja oli tässä lähellä, niin hän löysi sitten meille sisaruksille tämän vanhan kansakoulun.
Kun me olimme nuoria ja nuoria perheellisiä niin joka kesähän me olimme täällä tosi pitkään, kuukausia kerrallaan. Kyllä lapset on aika hyvin kasvaneet tähän. Kyllä täällä on tullut vietettyä talvilomia ja joku joulukin.
Kristiina kertoo, että juhannus vietetään Lemillä ja sauna on silloin lähes aina päällä. Paikallinen ravintoloitsija Säräpirtti Kippurasarvi tuo kaukalollisen särää Kristiinan koko juhannusseurueelle suoraan kesäasunnolle. ”Se on se klassisin traditio, että juhannuksena tullaan tänne kaikki. Kokko poltetaan myös, jos säätilanne sen vain sallii. Juhannuspäivänä usein tilataan koko porukalle särä. Särää me on syöty iät ja ajat” sanoo Kristiina.

Kristiinasta parasta Lemillä:

Metsä.

Lähellä Lappeenrantaa. Se, että Lemiltä on niin lyhyt matka oikeasti tuonne Lappeenrantaan. Jos maaseutu kyllästyttääkin, voi pyyhkäistä nopeasti Lappeenrantaan vaikkapa vedyille.

Mukavat ihmiset. Me olemme ainakin kohdanneet mukavia ihmisiä. Tuossa lähistöllä oli sellainen Niittykulman kauppa ja kahvio aikanaan ja pandemia lopetti senkin. Meidän vakionamme oli, että tästä käveltiin tietä pitkin koko lauma Niittykulmaan kahville ja takaisin. Tyttäreni Wilma tuossa jo totesikin, että Kristiina avaa Niittykulman ja sitten Joel voi tulla esiintymään sinne. Niittykulma pitää saada auki!

Uimin vanhanajan kesäkisat. Aivan ihana koko perheen leikkimielinen kilpailu Uimin kansakoulun kentällä. Siellä on vanhanajan kisoja, kuten pussijuoksu. Kesäkisat on järjestetty todella monta vuotta, olisiko ollut jo 40-vuotta, että on ollut Uimin kesäkisat. Uimin kesäkisat järjestävät Uimin kyläyhdistys ja se on koko perheen leikkimieleinen tapahtuma. Siellä on perhejuoksu, ikäjuoksu portaittain aina 3-v lähtien. Se on aivan ihana tapahtuma ja sinne ovat kaikki tervetulleita mukaan kisaamaan ja viettämään kesäpäivää! Kesäkisat ovat aina heinäkuun 1. sunnuntai. Sieltä saa maailman parasta pullaa ja palkintona on vastaleivottu rieska. Kaikki lapset saavat mitalin.

Mitä toiveita sinulla olisi Lemille?

Että Niittykulma avattaisiin. En osaa sanoa mitään muuta, kuin juuri tämä on se toive.
Täällä on hirvittävän kauniit maisemat. Reitti mikä kulkee tuosta Uiminkapialta Jalkosalmen lavan ohi, niin maisemat ovat siis aivan taivaallisia kerta kaikkiaan!