Siirry pääsisältöön
Etusivu Tarinoita lemiltä Lemin kesäasukkaat – tarinoita mökkiläisistä Pirjo Laineelle Lemin Kuhasensaari on paratiisi

Pirjo Laineelle Lemin Kuhasensaari on paratiisi

Faktalaatikko

  • Pirjo Laine
  • Asuu Helsingissä
  • Työskentelee päiväkodin johtajana Espoossa
  • Perheeseen kuuluu mies Pentti, opiskeluja lopetteleva omillaan asusteleva tytär Iris sekä 2-vuotias eläväinen schapendoes paimenkoira nimeltään Sumu.

Pirjo on kotoisin Lahdesta, jossa vietti lapsuuden ja osan nuoruutta siihen asti kunnes aloitti opiskelijaelämän. Opiskelut veivät muualle Suomeen ja Helsinkiin hän asettui 1982.

”Isovanhempani ovat Karjalan evakkoja. He kaiketi halusivat palan takaisin silloista kaunista kotiseutuaan Viipuria ja hommasivat kesäpaikkamme Kuhasensaaren eteläkärjestä vuonna 1947. Itse olen viettänyt ensimmäisen kesäni Lemillä 1961. Ja sinne veri vetääkin jo heti ensilumien sulettua – yhä edelleen ja aina. Sataa tai paistaa, kesälomapäivät kuluukin terassilla käsitöitä tehden siskoni Tuijan kanssa” Pirjo kertoo.

”Tässä eläkeiän kynnyksellä mieli palaa usein lapsuuden muistoihin Kuhasensaaressa. Kahden sisaruksen ja mökkinaapureiden saman ikäisten lasten kanssa aika ei tullut pitkäksi uidessa, mustikkapiirakka nauttiessa ja vilkkipiiloleikkiä leikkiessä. Tuntuu, että lapsuuden kesinä Lemillä paistoi aina aurinko – niin konkreettisesti kuin  kuvainnollisestikin.

Parhaimmillaan meitä istui samassa pöydässä sukua 9 henkilöä. Tädin mäyräkoira Vekku löysi kyllä tiensä retkillään läheiseen mäyränpesään. Pappani ja isosetäni saivat melkoisia kalansaaliita verkoilla. Parhaat kalansaantipaikat Kivijärvellä, muikkuhaudat,  on toki minunkin tiedossani. Meillä myös tuulastettiin  ja vedettiin pitkää siimaa. Saunan uunissa halstratut muikut kyllä maistuivat lapsenkin suussa! Lapsuudessani meille ei mennyt tietä perille asti, vaan kävelimme Laarin pellolta metsäpolkua pitkin perille tai saavuimme junan tuomina Luumäelle ja sieltä veneellä  Kuhasensaareen. Uuden mökkitalon valmistuttua 2002 saimme tien perille asti ” Pirjo Laine muistelee.

Pirjosta parasta Lemillä on luonnonkaunis ehjä järvimaisema, jonka rannat eivät ole liiaksi mökkiytyneet.” Kivijärven vesi on onneksi vielä toistaiseksi kirkasta ja puhdasta. Erämaatunnelma ei ole kaukana vaikka “sivistykseen”, Lemin kirkolle on vain 8 kilometriä mökkirannastamme.  Rantakallioillamme kukkii vielä jokunen hietaneilikka, mikä muistuttaa  ihastuttavalla tuoksullaan kesän kauneudesta. Nuo uljaat Kivijärven kuikat saunan edustalla on uljas näky. Erikoista Lemillä on myös punertavat rapakivikalliot, jota harvoissa paikoissa voi nähdä. ” Pirjo toteaa.

”Lemi ja Kuhasensaari on minulle paratiisi. Tekisin mielelläni etätöitä Lemillä, jos se olisi työni puolesta mahdollista. Kesäpaikkamme on todellinen Kultalandia, joksi sitä toisinaan kutsun – ja ihan perustellusti ja suurella sydämen tunteella.”

Kiitos Pirjo kauniista sanoistasi ja kertomuksestasi yhtenä Lemin lukuisista kesäasukkaista. Toivotamme Pirjolle ja kaikille Lemillä kesäänsä viettäville antoisaa ja leppoisaa kesää!