Siirry pääsisältöön
Etusivu Tarinoita lemiltä Muuttajien tarinoita Pätärin perhe kertoo Lemin Iitiästä. ”Turvallinen, yhteisöllinen ja rauhallinen”

Pätärin perhe

Pätärin perhe halusi rakentaa oman talon ja tonttia lähdettiinkin etsimään lapset edellä; tontti sieltä missä lapset pääsevät pieneen kouluun. Paikaksi valikoituikin Lemin Iitiä. ”Turvallinen, yhteisöllinen ja rauhallinen” on heidän mielestänsä Lemin Iitiä lapsiperheelle.

FAKTALAATIKKO

  • Perhe Pätäri: Isä Ville, äiti Taina, lapset: Atte 10, Oona 8 ja Otso 4 sekä koira sileäkarvainen noutaja Martta
  • Ville työskentelee projektipäällikkönä ja Taina työskentelee tiiminvetäjänä/kirjanpitäjänä.
  • Kolme parasta asiaa Lemillä:
  1. Pieni, yhteisöllinen koulu (meidän lapsemme käyvät kirkolla koulussa, mutta luulisi että sama tilanne myös kuukanniemessä)
  2. Luonnon läheisyys
  3. Lyhyt matka Lappeenrantaan

Ville ja Taina Pätäri ja lapset Atte, Otso ja Oona

 

”Kutostien läheisyys oli myös yksi ehto, kun tonttia etsittiin.”

Ville ja Taina Pätäri asuivat ennen Iitiää Lappeenrannassa Mustolassa. Kun toinen lapsi syntyi, alkoi talo käydä pieneksi, vaikka he tykkäsivätkin Mustolassa asua. Siinä kohtaa he ryhtyivätkin pohtimaan mistä ostetaan talo vaiko rakennetaan itse? Jälkimmäinen vaihtoehto vei voiton ja jo hutikuussa 2015 Pätärit mittailivat Iitiässä tontillansa talon kulmien paikkoja.

Miksi sitten Lemi ja Iiitiä? Pätärit ihastuivat alueen isoihin tontteihin. Lemin koulu tuntui myös hyvältä vaihtoehdolta, joten siitä se ajatus lähti.

Tonttia lähdettiin etsimään sillä ajatuksella, että mihin lapset sitten menevät kouluun. Pätärit halusivat lapsillensa suht pienen koulun. Kun he sitten kävivät Iitiässä taloesittelyssä, molemmat hämmästyivät siitä miten nopeasti alueelle kaupungista ajaakaan! Pätärit ihastuivat myös alueen isoihin tontteihin ja Lemin koulu tuntui molemmista hyvältä vaihtoehdolta. Taina käy töissä Lappeenrannassa ja Ville tekee nykyään paljon etänä, mutta ennen koronaa jonkun verran reissuhommia, joten kutostien läheisyys oli myös yksi ehto, kun tonttia etsittiin.

”Valitsimme Lemin isolta osin lapsia ajatellen.”

Ville on kotoisin Joutsenosta ja Taina Luumäeltä. ”Valitsimme Lemin  isolta osin lapsia ajatellen. Turvallinen asuinympäristö. Hyvä koulu ja hyvä päiväkoti ja eskari vieressä. Meillä kaikki lapset ovat olleet Iitiän päiväkodissa, nyt enää Otso siellä. Kaikki ovat siellä hyvin viihtyneet, loistavat hoitajat! Koulu osoittautunut myös hyväksi, yhteistyö opettajien ja kodin välillä toimii tosi hyvin. Hyvät opettajat myös siellä! Meille merkkaa paljon luonnon läheisyys. Käydään siis Martan kanssa päivittäin metsälenkki heittämässä.”

Miltä työmatka Iitiä-Lappeenranta tuntuu?
”Ei ole paha. Tälle puolen kaupunkia, jos menee, niin se on ajallisesti 15 min.”

”Alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Metsään pääsee mistä vain ja lähes poikkeuksetta päivittäin me koiran kanssa metsälenkki käydään tekemässä.”

”Meillä on aktiivinen kyläyhdistys, Iitiä-Remusen kyläyhdistys, joka on rakentanut monttupuistoon frisbeegolfradan. Sitä käymme silloin tällöin koko perhe heittämässä ja Atte käy melkeinpä joka päivä heittämässä radan läpi jos kotona ollaan. Lisäksi kyläyhdistys on rakentanut puistoon kuntoportaat, niitä yritämme myös käydä kuluttamassa. Tänä syksynä kyläyhdistys järjesti aikuisille juoksukoulun, joka on 10:nä sunnuntaina. Siinä ollaan mukana nyt molemmat. Se on erittäin hyvä! frisbeegolf rata on myös tosi suosittu ja loistavaa työtä yhdistykseltä, että sen tekivät, on tekemistä alueen kasvaville lapsille, kun ei enää leikkipuisto kiinnosta. Toinen kylällä toimiva yhdistys on Iisakki ry, joka ylläpitää jääkiekkokaukaloa. Se on myös meidän perheenkovassa käytössämme, jos vaan talvet ovat suotuisia sille. Iisakki on myös järjestänyt kaukalolla nyt loppukesästä ja syksyllä keskiviikkoisin aikuisille kahvakuulatreenit.”

 

Alueeseen panostus tulevaisuudessa on myös tärkeää

Kun kysytään minälaisia toiveita sitten Pätäreillä olisi alueen kehittämiseen he toivovat, että kunta ymmärtää myös jatkossa alueen tärkeyden kunnalle. ”Jos halutaan tänne lisää asukkaita myös kunnan täytyy panostaa alueeseen. Toivotaan, että myös kunta panostaa kyläyhdistyksen lisäksi asukkaiden viihtyvyyteen ja alueen kuntoilumahdollisuuksiin. Toisin sanoen siis lisää alueen vetovoimaisuutta. Toivelista toki on aina pitkä mutta päällimmäisenä tulee mieleen Iitiäntien kevyenliikenteen väylä. Se palvelisi monia kuntalaisia ja kesällä lisäisi polkupyöräilijöiden virtaa Lemille. Lisäksi kuntoilulaitteet leikkipuiston yhteyteen ovat toiveissa.” Pätärit toivovat, että alue säilyy rauhallisena ja tarjoaa asukkaille hyviä liikuntamahdollisuuksia. ”Toivottavasti alue jatkossakin houkuttelee lapsiperheitä, kestää vireänä”, he kiteyttävät toiveensa.

Lapset käyvät kirkonkylällä koulussa ja viihtyvät

Pätärit kertovat lapsien viihtyvän koulussa todella hyvin. Koulunsa perheen lapset käyvät kirkolla.  Koulumatka sujuu bussilla. Bussi lähtee päiväkodin läheltä vähän kahdeksan jälkeen ja koulu alkaa 8.30. Koulun jälkeen kyyti lähtee heti kotiin, joten koulukyydit toimivat heidän mielestänsä Iitiästä hyvin.

Lemin kunnalle tehtiin ensimmäinen kuntavideo markkinointitarkoituksiin ja kuvauksiin etsittiin lemiläistä perhettä esiintymään. Lopulta sattumien kautta videoon valikoitui teidän perheenne mukaan, joka osoittautuikin loistavaksi perheeksi markkinointivideoon. Mitä olitte itse mieltä videon tekemisestä ja siihen osallistumisesta?

”Tässä kohtaan terveiset Vesterlundin Tommylle, joka meidät ”ylipuhui” videoon. Mutta joo oli kiva olla mukana! Kuvaaja Hiski on alansa ammattilainen, niin oli kiva päästä näkemään hänen työskentelyään ja hän osasi hienosti toimia lasten kanssa. Lapset viihtyivät myös hyvin ”.

Tuomelankangas 3 alueelle valmistuu tontteja, joiden markkinointiin osaltaan video, jossa olitte mukana liittyi. Asutte itse aivan uuden alueen lähellä, joten millä tavoin voisitte suositella asuinaluetta asukkaalle, joka vasta harkitsee ostaako hän tonttia Tuomelankankaalta vaiko ei?

”Yhteisöllinen taajama maaseudulla metsän ja peltojen reunalla, mutta kuitenkin vartissa kaupunkiin.”