Siirry pääsisältöön
Etusivu Tarinoita lemiltä Muuttajien tarinoita Vesa ja Katja muuttavat Iitiään 2021

Lemi houkuttaa asuinpaikkana muun muassa lyhyiden välimatkojen ja upean luonnon takia. Muuttajat- juttusarja esittelee muutaman näistä kuntamme uusista asukkaista, jotka ovat tulleet kunnan ulkopuolelta. Tervetuloa kuntaan Katja ja Vesa!

FAKTALAATIKKO
Katja Koivupalo (28) ja Vesa Naukkarinen (31)
Muuttavat Lemille Iitiään marras-joulukuussa 2021 Lappeenrannasta
Katja on sosionomi ja työskentelee Lappeenrannan kaupungilla varhaiskasvatuksen opettajana. Vesa on sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri ja työskentelee Rejlers Finland Oy:ssä projektipäällikkönä ja opiskelee työn ohessa sähkötekniikan maisteriksi LUT-yliopistossa.
Vesan ja Katjan vinkki maallemuuttajille/ niille jotka pohtii maallemuuttoa:
Maalla asumisessa on puolensa. Kun tunnet naapurisi, se lisää turvallisuuden tunnetta. Maalla on myös oma rauha ja paljon tilaa ympärillä. Vaikka asuu maalla, ei tarvitse välttämättä asua kaukana kaupungista.
Lemin /Iitiän TOP 3 asiaa;
–    Aktiivinen kylä/kyläyhdistys
–    Lähellä kaupungin palveluita
–    Kunnan viranhaltijat helposti lähestyttäviä ja avuliaita


Mikä sai teidät muuttamaan Lemille?
–    Tontit halvempia ja tarjontaa omiin tarpeisiin paremmin, kuin Lappeenrannassa, luvitustoiminta nopeaa, kaipuu takaisin maaseutupitäjään ja omaan rauhaan.

Mitkä olivat ne ratkaisevimmat asiat millä tämä talo ja paikka valikoituivat teidän kodiksenne?
–    Tontin muoto, hinta ja sijainti. Jälkeenpäin päästy kokemaan myös vahva yhteisöllisyys naapurustossa, jo ennen kuin edes asutaan virallisesti Tuomelanpellollja. Haluttiin myös rauhalliselle omakotitaloalueelle. Toiveenamme oli saada rakennettua talo yhteen tasoon ja että tontille mahtuisi lisäksi myös autotalli. Talo tulee muuttovalmiina ja siitä tulee hyvin perinteinen suomalainen koti. Suuria hienouksia emme kaipaa, mutta joitakin arkea helpottavia ratkaisuja kuitenkin tulee.

Teidän taustaa; missä asuitte tätä ennen ja oletteko lähtöisin Lemiltä tms?
–    Tätä ennen asuttu yli 9 vuotta yhdessä erilaisissa vuokra-asunnoissa, lähinnä kerrostaloissa. Kumpikaan meistä ei ole Lemiltä lähtöisin, mutta molemmat ovat pienistä maalaispitäjistä kotoisin, Katja Tervolasta ja Vesa Parikkalasta. Maalla vietetty lapsuus ja nuoruus sai kaipaamaan takaisin pienen kylän rauhaan.

Mikä on parasta omakotiasumisessa?
–    Saa tehdä talosta ja pihasta sen näköisen, kun itse haluaa. Ympärillä on myös paremmin tilaa harrastaa.

Entä Lemillä/Iitiässä asumisessa?
–    Vähän vaikea vastata, emmehän ole vielä päivääkään Lemillä asuneet 😊 Mutta uskoisimme, että yhteisöllisyys, rauhallisuus ja turvallisuus.

Minkalaista vapaa-ajan tekemistä kunta tai lähiympäristö tarjoaa? Harrastusmahdollisuudet?
–    Frisbeegolf-rata ja kuntoportaat lähiympäristössä. Talvisin luistelukaukalo ja hiihtoladut lähellä. Luonto ja lenkkipolut, sekä laavu- ja nuotiopaikka lähellä. Väljällä tontilla on myös reilusti tilaa harrastaa ja puuhata kaikenlaista.

Harrastettako itse jotakin joka kenties määritti asuinpaikkannekin?
–    Ei aivan suoraan, mutta väljä tontti mahdollistaa kunnolliset harrastustilat esim. autotallin muodossa. Lähellä oleva luonto tekee ulkoilusta miellyttävämpää.

Uskotteko maallemuuton lisääntyvän koronan myötä?
–    Koronan myötä etätyöskentely on saavuttanut lopullisen läpimurron. Uskoaksemme kaupungeissa on paljon ihmisiä, jotka kaipaisivat maalle, mutta eivät ole voineet töistä johtuen muuttaa kaupungista pois. Todennäköisesti muuttoliike maalle tulee lisääntymään lähiaikoina. On myös hyvinkin mahdollista, että monet kaupungissa asuvat eivät varsinaisesti muuta maalle, mutta voivat viettää aikaa esimerkiksi kesämökeillä aiempaa pitempiä aikoja etätöitä tehden.

Vesan ja Katjan muuttotarinaa löydät myös uusimmasta Omakoti- lehden julkaisusta.

Vesa Naukkarinen ja Katja Koivupalo muuttavat Lappeenrannasta Lemille Iitiään loppuvuonna 2021.