Siirry pääsisältöön
Etusivu Tarinoita lemiltä Muuttajien tarinoita K-Rauta Lappeenrannan uudet kauppiaat valitsivat kotipaikakseen Lemin

FAKTALAATIKKO

  • Petteri (55) ja Sari (49) Häyhä sekä mopsimix Wilma (8) ja tiibetinspanieli Waltsu (6). Elina asui meidän kanssa kaksi kuukautta Lemillä, kun tuli kesäksi kaupalle töihin, mutta on nyt muuttanut Jyväskylään opiskelemaan. Jiri ja Emma asuvat omillaan Helsingissä ja opiskelevat.
  • Muutimme Lemille kesäkuun alussa Haminasta.
  • Työskentelemme yrittäjinä ja kauppiaina K-Rauta Lappeenrannassa ja aloitimme vuoden vaihteessa. Siirryimme Lappeenrantaan Kotkasta, jossa ehdimme toimia melkein kolme vuotta.
  • Vinkki maallemuuttajille/ niille, jotka pohtivat maallemuuttoa: Rohkeasti vain muuttamaan, jos asiaa on jo harkinnut. Kaupunkiasumisen hektisyyden ja melun vaihtoehtona on maalla asumisen rauhallinen ympäristö ja erityisesti lapsiperheille turvallisuus.
  • Kolme parasta asiaa Lemillä on:
  1. Oma rauha ja luonto lähellä, on tilaa kodin ympärillä, eikä näe mitä naapuri syö aamupalaksi.
  2. Hyvät ulkoilumahdollisuudet, Petteri tykkää veneillä ja heitellä virveliä sekä moottoripyöräillä ja molempiin erinomaiset mahdollisuudet. Kaikkiin mahdollisuuksiin emme ole vielä edes ehtineet tutustua.
  3. Kaupunki ja kaupungin tarjoamat laajemmat palvelut ovat kuitenkin myös lähellä.

Mikä sai teidät muuttamaan Lemille Lappeenrannan sijaan, kun työpaikkannehan on K-Rauta Lappeenranta?

Meillä työ kun on erittäin hektistä ja sosiaalista, niin sen vastapainoksi me kummatkin kaipaamme omaa rauhaa ja tilaa ja sitä Lemi kyllä tarjoaa. Työmatka on kuitenkin vain noin 15 minuuttia eli ajallisesti ei mitään.

Mitkä olivat ne ratkaisevimmat asiat millä teidän talonne valikoitui teidän kodiksenne?

Ensin ajatuksena oli alkaa rakentamaan, mutta tonttitarjonta ei ollut mieleinen. Sijainti oli myös yksi tekijä, kaupalle hurauttaa noin 15 minuutissa eli työmatka ei ole pitkä. Toinen ja painavampi tekijä oli se, että sekä tontilla että talossa itsessään on tilaa. Sukulaiset ovat sitä hieman ihmetelleetkin, että mihin me kaksi aikuista tarvitsemme niin paljon tilaa, mutta me nautimme nyt siitä, että kaikki harrastus- ja remonttivälineet ym. löytävät paikkansa ja arjen pyörittäminen on helpompaa. Talo on hyvässä peruskunnossa ja kaikki tekniikka toimii. Suunnittelijana näin myös talossa paljon potentiaalia ja remontti onkin jo hyvässä vauhdissa.

Teidän taustaanne; missä asuitte tätä ennen ja kuinka kauan?

Olemme alun perin molemmat Porilaisia ja 2018 alkuvuodesta muutimme ensin Kotkaan Katariinan puutaloalueelle, jossa asuimme ensimmäisen kauppiasvuoden vuokralla, kunnes löysimme oman kodin Haminasta. Haminassa ehdimme nyt sitten asumaan muutaman vuoden.

Oliko Lemi teille entuudestaan tuttu, jos oli niin mitä kautta?

Lemi oli lähinnä tuttu Stam1nan kotikuntana ja metallipääkaupunkina, me kun molemmat kuuntelemme raskaampaa musiikkia. Kesällä tulikin Stam1na nähtyä Rock in the City tapahtumassa. Tiesimme myös, että Lemi on erittäin suosittu mökkipaikkakunta. Tutustuimme Lemiin paremmin siinä kohtaa, kun mietimme tarjouksen tekemistä talostamme.

Mikä on parasta omakotiasumisessa?

Tullaan taas siihen omaan rauhaan. Saa omassa kodissa nikkaroida aivan omassa rauhassa mihin vuorokauden aikaan tahansa, eikä tarvitse ajatella, että häiritsee naapureita. Ja Häyhät ovat myös melko äänekäs sakki eli kun lapset tai muut sukulaiset kyläilevät, niin meillä lauletaan, soitetaan, pelataan ja keskustellaan äänekkäästi eli rivitalo tai kerrostalo ei ole meidän paikka.
Oma piha on myös parasta ja ensi kesänä rakennetaankin oleskelulle tilat, jotta päästään grillailemaan ja nauttimaan kesäpäivistä. Nyt meillä on oleskelulle oikeastaan vain parveke, mutta siitä on kyllä tullut kesällä suosituin paikka.

Entä mitä luulette, että Lemillä asumisessa on parempaa kuin vaikkapa Lappeenrannassa?

Sitä on vaikea arvioida, kun emme ole koskaan Lappeenrannassa asuneet. Naapurit ovat ainakin aivan omaa luokkaansa. Postilaatikossa meitä odotti kahden naapurin tytön itse tekemä tervetulokortti ja lähinaapurit kävivät meitä tervehtimässä juhannuksena ja toivat tervetulojuomaa. Tällaista emme ole koskaan ennen kokeneet ja lämmitti kyllä erittäin paljon mieltä.

Harrastettako itse jotakin joka kenties määritti asuinpaikkannekin?

Petterille oli tärkeää se, että hän saa veneelleen laituripaikan, jotta kesällä pääsee virvelöimään.

Uskotteko maallemuuton lisääntyvän koronan myötä?

Varmasti ainakin niiden keskuudessa, joilla on mahdollisuus tehdä etätöitä. Ja miksei muutenkin. Ehtoina kaupunkilaisina mekin olemme sopeutuneet erinomaisesti maalle ja viihdymme paremmin kuin hyvin.

Näin yrittäjän näkökulmasta, mitä toivoisitte Lemillä vielä olevan?

Sellaiset peruspalvelut kuin kauppa, pankki ja apteekki jo löytyvätkin. Me kun emme varsinaisesti tunne Etelä-Karjalassa vielä juuri ketään ja lapset, sukulaiset ja ystävät ovat kaikki satojen kilometrien päässä, niin kaipaisimme koirille hoitopalveluja. Normaali olosuhteissa me yrittäjinä olemme paljon menossa ja nyt ongelmaksi on hieman muodostunut koirien hoito silloin, kun olemme yötä kotoa pois. Toistaiseksi olemme saaneet jonkun lapsistamme kotiin hoitamaan koiria, mutta aina se ei ole mahdollista.