Siirry pääsisältöön
Etusivu Itsenäisyyden polun kohteet 35. Punkasen patteri

35. Punkasen patteri

Liikekannallepanon alkaessa 10.6.1941 Linnoituspatteristo 1 perusti Lemillä olleen 1. Prikaatin alueelle kolme linnoituspatteria: Kärmeniemeen, Juvolaan ja 7. linnoituspatterin Uimille, Punkaseen ( kts kohteet 38 ja Itsenäisyyden polku kohde 27).  Tämä ns. Punkasen patteri käsitti 4 kappaletta 155 m:n kanuunoita mallia 1877 (155K/77).  Patterille oli rakennettu neljä tykkiasemaa, jotka olivat n. 30 – 40 metrin päässä toisistaan.  Niistä kaksi oli valmiina ja niiden rintasuojat olivat puusta.  Tykkien välissä oli betoninen miehistökorsu, kaksi tykkiasemaa oli puolivalmiina ja niiden välissä olevan miehistökorsun betonivalutyö oli tehty , mutta muut työt kesken.  Patterilla oli kaksi asuttavaa parakkia ja sauna.  Tie patterille oli autokelpoinen.

Sodan sytyttyä “Punkasen patteri” (7./LtPsto1) siirtyi aluksi Nuijamaalle ja Viipurin valloituksen jälkeen se ryhmitettiin Hangon motin alueelle. Jatkosodan jälkeen “Punkasen Patteri” ei enää palannut Lemille.

Parakeilla ja saunalla oli kuitenkin käyttöä niin sodassa kuin rauhankin aikana.  Kerrotaan, että syrjäisellä alueella sijaitsevat parakit olivat hyvä paikka ns. “nurkkatanssien” pitämiselle.  Sodan aikanahan tanssien järjestäminen oli kielletty.  Sodan jälkeen patterin alueella järjestettiin myös hiihtokilpailuja.

Rakenteet ja rakennusten pohjat ovat edelleen selvästi havaittavissa.

Lähteet
1. Ilkka Pekka Juutilainen; Lemiläiset talvi- ja jatkosodassa, Pro Gradu-työ, Helsingin yliopisto 1988
2. Perimätieto: Sanni Kapiainen, Pentti Pekkanen, Mauno Okko