Siirry pääsisältöön
Etusivu Itsenäisyyden polun kohteet 8. 3.Prikaatin puhujakoroke

8. 3.Prikaatin puhujakoroke

Puhujakoroke sijaitsee kellotapulin vieressä. Se on rakennettu kivistä muuraamalla. Sen etuseinässä on kuparilaatta (50cm x 50 cm), jossa ovat Savon, Karjalan ja Uudenmaan vaakunat sekä taistelupaikat Pilppula, Summa, Kämärä ja Tali.

Talvisodan päättyessä 13.3.1940 siirrettiin 1. Divisioonaan kuuluneet kolme prikaatia Karjalan kannakselta seuraavasti:
– 1. Prikaati Taavettiin ja Välijoelle
– 2. Prikaati Lappeelle, Jängynjärvelle, Rutolaan ja Iitiään
– 3. Prikaati Lemille.

Tilanne oli aluksi useinkin hyvin kriittinen, sillä vihollinen rettelöi tapansa mukaan rajankäynnin yhteydessä ja yritti mielivaltaisesti tulkita sen kulkua. Vähitellen olot kuitenkin tasaantuivat ja saman vuoden heinä-elokuun vaihteessa voitiin suorittaa ensimmäinen huomattavampi uudelleenjärjestely ja siirtyminen rauhanaikaiseen kokoonpanoon.

3. Prikaati piti viimeisen paraatikatselmuksen ja ohimarssin Lemin kirkolla. Tuota tilaisuutta varten prikaatilaiset kysyivät rovasti Karttuselta lupaa pystyttää seurakunnan maalle puhuja- ja ohimarssin vastaanottokoroke. Lupaa ei Karttunen myöntänyt, mutta totesi että jos koroke siihen yön aikana ilmestyisi, niin minkäs sille mahtaa. Koroke rakennettiin yöllä ja siinä se on pystyssä nytkin. Kirkon edessä oleva kiviaita sijaitsi tuolloin portaiden edessä Uimintie suuntaan sekä tie kirkon ja kellotapulin välissä.

3. Prikaati hajotettiin ja 1. Divisioonan jokaisesta prikaatista perustettiin yksi pataljoona uuteen muodostettavaan 1. Prikaatiin. Heti kohta lakkautettiin III Pataljoona ja prikaati muutti kokonaan Lemille. Esikunta ja I Pataljoona sijoittuivat Kantturaniemeen sekä II Pataljoona Lahnajärven varuskuntaan Lemin kirkolle Lahnajärven niemelle.

Lemillä oli välirauhan alkuaikoina noin 8000 sotilasta, eikä vahvuus ennen uuden sodan syttymistä laskenut alle kolmentuhannen.

Lähteet:
1. Erkki Erkkilä: JR 1:n vaiheet 1941-1944. E-K:n Kirjapaino 1983.
2. Talvisodan historia. WSOY 1979.
3. Perimätieto: Pentti Klemi, Reino Talka, Jussi Suomalainen.