Siirry pääsisältöön
Etusivu Itsenäisyyden polun kohteet 19. Tykkitie

19. Tykkitie

Lemin alueella sijaitsee kaksi I maailmansodan aikaista ns. tykkitietä. Ne kulkevat Ruomin koululta Remusen kautta Saimaanrantaan ja toinen Olkkosen ja Vainikkalan välillä. Tiet rakennettiin suomalaisten voimin venäläisten upseerien johdolla. Tiet palvelivat patteritöiden aikana työmaaliikennettä, mutta niiden varsinainen tarkoitus oli linnoituslaitteiden miehitys- ja taistelutilanteissa toimia huoltotienä sekä yhdysteinä Lappeenrannan suuntaan kulkevalle päätielle.

Tiet ovat noin 10 m leveitä ja hyvin suoria verrattuna vanhoille karjapoluille syntyneisiin vanhoihin maanteihin. Varsinaista sotilaallista käyttöä ei näillä teillä ole ollut. Ehkä merkittävin liikenne oli 1941 ja 1944 evakkojen karjankuljetukset.

Kerrotaan että venäläisillä työnjohtajilla oli kirjoissaan ”kuolleita sieluja”, saihan niiden avulla vähän taloutta korjatuksi. Toisaalta suomalaisista työmiehistä rohkeimmat kävivät työmaalla vain tilipäivinä. Veijo Meri kertoo romaanissaan jonkun käyneen tilillä kolmekin kertaa, ensin ilman lakkia, sitten lippa eteenpäin ja kolmannella kerralla lakki käännettynä lippa osoittamaan niskaa. Kuormaa saatettiin tehdä koko aamupäivä ja kun ”vellikello” soi, se kaadettiin takaisin sorakuoppaan. Sama toistui iltapäivällä.

Lähteet:
1. Pentti Huttunen; Venäläisten linnoitustyöt Suomen sisämaassa ensimmäi sen maailmansodan aikana. /Oulun yliopiston historian laitos. Eripainosarja n.o 199 / 1988.
2. Reino Arimo: Suomen linnoittamisen historia 1918-1944./Otava Keuruu 1981
3. Perimätieto /Niilo Okko (1907-79), Pentti Klemi.