Siirry pääsisältöön
Etusivu Itsenäisyyden polun kohteet 6. Ristikivi

6. Ristikivi

“Ristikivi” on maakivi, noin 10 metriä kellotapulin portista kirkkoon päin. Kiveen on hakattu kolme ristiä.

Vapaussodan aikainen (talvi 1918) rintamalinja Kaakkois-Suomessa muodostui siten, että idässä Joutseno ja lännessä Savitaipale olivat punaisilla rintamalinjan ollessa Partakoskella ja Joutsenossa.

Punaiset olivat vallanneet Lemin 27.2.1918. Huhtikuun 4.-5. päivien välisenä yönä kävi Lemin kirkolla hämäysretkikunta. Se käsitti 60 miestä komppanianpäällikkö Kiihdon johdolla, joukkueenjohtajana Napari. He tulivat Saimaata pitkin 20 hevosella Vainikkalan kylään, sieltä tietä ja jäitä pitkin Palolan rantaan.

Hevoset jätettiin rantaan ja miehet jaettiin kahteen joukkueeseen. Kiihto vei joukkonsa nykyisen museon alueelle ja Napari alkoi edetä Mataramäen kautta kohti hautausmaata ja pappilaa, jossa punaiset majailivat. Punaiset olivat kuitenkin saaneet tiedon valkoisten lähestymisestä ja näin syntyi taistelu hautausmaalla. Valkoisia kaatui kaksi ja punaisia ainakin kaksitoista. Valkoiset kaatuneet olivat Armas Lensu ja Eevert Narttu. Valkoiset vetäytyivät samaa reittiä kuin olivat tulleetkin. Kiihto ei jostain syystä johtanut omaa osastoaan taisteluun.

Sakeassa sumussa taistelevat osapuolet olivat täysin sekaisin. Tarina kertoo kirkon lähellä seisoskelleen kolme miestä. Yksi valkoisista oli kysynyt heiltä. miksi he siinä seisoksivat, johon nämä olivat vastanneet Hagelbergin (punaisten päällikön) käskeneen. Kysyjä haki apua itselleen ja he ampuivat nuo kolme “seisoskelijaa”. Tästä tapauksesta muistoksi on joku hakannut kyseiseen maapohjakiveen kolme ristiä.

Hautausmaan taistelun loppuselvittelyissä punaiset syyttivät Hagelbergia veljeilystä valkoisten kanssa ja omat ampuivat hänet Lappeenrannassa, jonne hän oli paennut.

Lähteet:
1. Perimätieto, Pentti Klemi
2. Antti Pajulan kirjoitus Vapaussota-lehdessä 3/76.