Siirry pääsisältöön
Etusivu Itsenäisyyden polun kohteet 3b. Muistojen kivi

3b. Muistojen kivi

Lemin kunnanvirasto ykkösen pihaan Toukkalantieltä tultaessa liittymän oikealla sivulla sijaitsee kahden petäjän välissä muistomerkki, jossa on pronssivalulaatassa seuraava teksti: ”Lemiläisveteraanien – naisten ja miesten – sodissa ja jälleenrakentamisessa tehdyn työn muistoksi. Kiitollisuudella Lemin kunta 4.9.2003.” Kiven oikeassa alaosassa on kaiverrus ”Kivi tuotu Muolaasta 2003”.

Ajatus muistomerkin saamiseksi on valtuutettu Jarmo Tölskin toukokuulta 2003. Sitä työstettiin yhdessä veteraanijärjestöjen kanssa yhteisellä retkellä Kuhmossa ja Suomussalmella myöhemmin samana kesänä. Lemin kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuussa 2003 valtuustoaloitteena käynnistetyn hankkeen.

Kivi päätettiin aloitteen mukaisesti etsiä luovutetun Karjalan alueelta sopivasta paikasta, johon lemiläisillä olisi jonkinlainen yhteys. Muolaa yksittäisenä paikkakuntana nousi ykköskohteeksi siitä syystä, että juuri siellä lemiläisiä kaatui viime sodissa eniten. Kivi on osa Muolaan tuhoutuneen kirkon raunioita. Kirkonmäen kautta kulki talvisodan pääpuolustuslinja ja siellä käytiin ankaria taisteluja. Tuolloin kirkko ja sitä ympäröivä hautausmaa tuhoutuivat venäläisten tykistökeskityksessä. Muolaan nykyinen venäläinen nimi Pravdino on suomennettuna ”tosi paikka.”

Kivi saatiin lemiläis-venäläisin voimin ja toimivalla viranomaisyhteistyöllä monien vaiheiden jälkeen hankituksi ja toimitetuksi Suomeen ja Lemille. Virallisesti kiven lahjoitti 10.7.2003 Krasnoselskojen (Kyyrölä) kaupungin hallinto muistomerkiksi hyvän yhteistyön nimissä.

Paljastusjuhla pidettiin 4.9.2003 kunnantuvan pihamaalla (teksti: Markku Peutere)

Lähteet:
1. Kunnanvaltuuston pöytäkirja 4.6.2003 § 23
2. Muistokiven hankinta- ja kuljetussopimus, Viipuri 30.6.2003
3. Krasnoselskojen kaupunginjohtaja Nikolai Ljuhovin lahjoituskirje 10.7.2003
4. Valokuvia vaihtoehtoisista kivistä etsintämatkalta 12.7.2003 Muolaassa (mp)
5. Tullauspäätös 31.7.2003 , Suomen tulli
6. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jarmo Tölskin puhe 4.9.2003