Siirry pääsisältöön
Etusivu Tarinoita lemiltä Ihmiset poikkeusoloissa juttusarja Pirita Peltonen

Henkilöhaastattelu: Pirita Peltonen, kirjastonhoitaja.

Kerro kuka olet ja mikä on toimenkuvasi Lemin kunnalla?

Olen Pirita Peltonen ja olen muuttanut Vihdistä Lemille työn perässä. Tällä hetkellä toimin kirjastonhoitajana Lemin kunnankirjastossa.

Miten vallitseva koronaepidemia näkyy työssäsi?

Koronaepidemia näkyy työssäni varsinkin asiakasmäärissä. Kun aloitin työskentelyn kirjastossa asiakkaita tuli tasaiseen tahtiin. Nyt uuden sulun myötä asiakkaita tulee harvempaan tahtiin, joten jotkin päivät ovat hiljaisia. Tämä on vaikuttanut siihen, että on voinut tehdä enemmän taustatöitä. Lisäksi varausten nousu näkyy siinä, että kuljetukset ovat usein pääosin varauksia.

Miten toimintasi on muuttunut nyt koronaepidemian takia?

Kirjasto on siirtynyt ainakin maaliskuun loppuun asti noutopalveluun. Asiakkaita kehotetaan tulemaan kirjastoon vain hakemaan ennakkoon varattua aineistoa. Varauksia voi tehdä verkkokirjastossa, lähettämällä sähköpostia tai soittamalla tai lähettämällä tekstiviestiä kirjaston numeroon. Kuntosaliavainpanttien palautusta ja uusien avainten myyntiä ei tehdä, koska sulun myötä kirjaston kassa on suljettu. Asiakkaita kehotetaan myös noudattamaan rajoituksia. Uutta aineistoa toki tulee ja sitä luetteloidaan sekä asiakkaita palvellaan edelleen. Paljon on siirtynyt tekemistä taustahommiin, kuten uuden aineiston käsittelyyn.

Onko sinulla jotain toiveita, miten kuntalaiset voisivat itse edesauttaa työsi sujuvuuden ja kaikkien terveyden turvaamiseksi?

Erityisiä toiveita ei ole. Edelleen toivoo, että jokainen tullessaan kirjastoon noudattaa hyvää käsihygieniaa sekä pitää maskia, niin kuin suurin osa on tehnytkin. Kirjoja kehottaisin myös pudottamaan palautuslaatikkoon, silloinkin kun kirjasto on auki, koska se helpottaa kirjastonhoitajan työtä vain noutaa kirjat, jotka asiakas haluaa lainata ja sitten hakea palautukset laatikosta, kun asiakas on saatu palveltua.

Halutessasi voit kertoa positiivisen vapaamuotoisen tervehdyksen kuntalaisille;

Suurin osa on noudattanut rajoituksia hyvin, joten sanoisin vain, että Lemin kirjasto kiittää jaksamisesta ja rajoitusten ymmärtämisestä. En usko, että enää kauan menee, ennen kuin voidaan alkaa palaamaan vähän löyhempään elämään. Jaksamista vain kaikille  ja kiitos hyvästä osallistuvuudesta sekä ymmärryksestä.