Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Elinkeinopalvelut Myö osataa! – juttusarja lemiläisistä tekijöistä 4H – iloista toimintaa nuorille

4H – iloista toimintaa nuorille

Iloista toimintaa, parhaita kavereita ja yhdessä viihtymistä. 4H-kerho on sinun juttusi, jos haluat tehdä ja kokeilla uusia asioita. Kerhossa ollaan kavereiden kanssa ja vaikkapa kokataan, pelataan ja retkeillään. Suurin osa 4H-kerhoista on suunnattu lapsille, mutta kerho sopii hyvin harrastukseksi myös nuorille.
Kerhomahdollisuuksien kirjo on monipuolisuudessaan upea. Ja mikäpä on sen kivempaa kuin yhdessä harrastaminen samasta asiasta kiinnostuneiden kavereiden kanssa. 4H-kerhoon pääsemiseksi tai sen perustamiseksi sinun ei tarvitse muuta kuin ottaa yhteyttä lähimpään 4H-yhdistykseen.
Seuraavaksi Myö osataa! -juttusarjassa esitellään yksi tällainen, jossa kohderyhmänä lapset ja nuoret nimittäin Lemin 4H-yhdistys ja mitä kaikkea sieltä voikaan harrastuksekseen löytää.
Kuka: Länsi-Saimaan 4H-yhdistys.
Lemin 4H-yhdistys fuusioitui Luumäen ja Savitaipaleen 4H-yhdistyksien kanssa loppuvuodesta 2020 ja toimii nyt nimellä Länsi-Saimaan 4H-yhdistys.
Mitä tekee: Länsi-Saimaan 4H-yhdistys on voittoa tavoittelematon nuorisojärjestö ja on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. 4H järjestää ennaltaehkäisevää vapaa-ajan toimintaa 6-28-vuotiaille lapsille ja nuorille. 4H:n perusideologia on tekemällä oppiminen. Länsi-Saimaan 4H-yhdistys on Suomen 4H-liiton jäsen.

Ota Rohkeasti yhteyttä Merja Kuukkaan, jos haluat mukaan 4H:n.

 

Lemillä 4H-toimintaa on ollut vuodesta 1940. Merja Kuukka on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana vuodesta 1989 palkattuna työntekijänä. 4H-toiminnanjohtajana hän on yhdistyksen ainoa vakituinen työntekijä. 4H-yhdistyksen hallitus toimii Merjan työnantajana.

”Olisi oikein mukavaa ja myös erittäin tärkeää, että Lemiltä löytyisi uusia ehdokkaita 4H-yhdistyksen hallitukseen”, Merja toteaa.

Merja Kuukka kertoo, että vaikka 4H ehkä parhaiten tunnetaan kerhoistaan, niin nuorten työelämävalmiuksien tukeminen on olennainen osa 4H:ta. Nuoria, yli 13-vuotiasta aina pitkälti päälle 20-vuotiaisiin, on työllistetty Lemillä vuodesta 1992 saakka. Yhdistys toimii nuoren työnantajana ja hoitaa työnantajan velvoitteet, mutta työpaikat ovat löytyneet pääasiassa yksityisiltä henkilöiltä, yhteisöiltä ja yrityksistä. Lemin yläkoulun kanssa on tehty pitkään yhteistyötä ja perehdytetty kaikki 8. -luokkalaiset vuosittain työelämätaitoihin. Kouluyhteistyönä tutustutetaan lapsia myös metsään ja metsätalouteen.

Nuorten työllistämistä varten on kehitetty myös mobiili appi, 4H Helppi, joka lanseerataan Länsi-Saimaan alueella huhtikuussa 2022. Tavoitteena on helpottaa nuorten työllistymistä ja työllistämistä.
Nuoria työllistetään kesäaikaan myös Tutustu työelämään ja tienaa– konseptilla, johon kuuluu 60 h työtä ja palkka noin 370-400 € työehtosopimuksesta riippuen.
Lisäksi 4H-yhdistys on ollut työpaikkana tuntipalkkaisille kerhojen ohjaajille, harjoittelijoille, työssäoppijoille, oppisopimus opiskelijoille, tukityöllistetyille, työkokeilijoille, projektityöntekijöille sekä vapaaehtoistyöntekijöille.

Nuoret, 13-28-vuotiaat, voivat työllistää itsensä myös 4H-yrittäjinä. 4H-harrastusyrittäjyys on hyvin matalan kynnyksen toimintaa tuettuna. Siinä voi testata omaa yritysideaansa, oppia samalla monia työelämässä tarvittavia taitoja ja tienata omaa rahaa. Länsi-Saimaan 4H-yhdistyksen alueella toimi viime vuonna yhteensä 12 nuorta 4H-yrittäjää joiden yhteinen liikevaihto oli reilu 32000€.

Vuosina 2017-2019 Lemillä järjestettiin kaikille avoin musiikkitapahtuma eli LMF. Vuoden 2020 LMF toteutettiin striimattuna. Tapahtumien tuotanto hoitui lemiläisten nuorten voimin. Taustatukea nuorille antoivat Lemin 4H-yhdistys ja kunnan nuorisotyö. Lähes 40 nuorta osallistui kyseisinä vuosina LMF projekteihin.
LMF2022 projekti on polkaistu jo käyntiin, mutta mukaan vielä ehtii, jos tapahtuman tuottaminen kiinnostaa. Mukaan ehtii myös suunnittelemaan pulma- ja pakopelejä omaksi ja muiden iloksi sekä osallistua kesällä 2022 nuorisovaihtoon espanjalaisten kanssa.

Alakouluikäisille lapsille tällä hetkellä Lemillä tarjolla yksi 4H-kerho, joka toimii Kuukanniemessä. Kerhojen määrä on pitkälti riippuvainen sopivista kerhopaikoista ja ohjaajista. Lisäksi tietysti tarvitaan myös niitä kerholaisia.
Vuorovaikutus- ja arjen taidot ovat kerhotoiminnan ydintä. Ulkoilu ja ulkona kokkaus on korostunut varsinkin näin korona aikaan. 4H-yhdistys järjestää kesän alussa myös päiväleirejä Lemin kirkolla ja Kuukanniemessä. Kovasti tykätty oli myös syksyinen eräleiri Kytölän Eräveikkojen kanssa.

Kun haluat lisätietoja niin ota yhteyttä:

4H-yhdistyksen kotisivut www.lansisaimaan.4h.fi 
sähköposti merja.kuukka@4h.fi
puhelin/whatsapp 0505206166
facebook
instagram
Youtube kanava
Fyysistä toimipistettä 4H:lla ei ole.

 

Nyt saa kehua, miksi kannattaa liittyä 4H- toimintaan?
”4H-toiminta on monipuolista, hyödyllistä, edullista ja kansainvälistä. 4H-ssa oppii arjen- ja työelämätaitoja, voi tienata omaa rahaa ja opintopisteitä esim. yrittäjyydestä, ohjaajuudesta ja tapahtumantuottamisesta.
Ps. Lemin kirkonkylän jätskikiskalle etsitään uutta vuokralaista. Tässä ois uusille 4H-yrittäjille tilaisuus!”