Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Elinkeinopalvelut Myö osataa! – juttusarja lemiläisistä tekijöistä K-Market Särä

K-Market Särä

Myö osataa! -juttusarjassa Lemin kunta nostaa esiin lemiläisiä tekijöitä ja esittelee heidän tekemäänsä työtä. Kirkonkylällä toimiva K-Market Särä on tunnettu siitä, että kauppa on muuntautunut muuttuvan maailman mukana ja kuuntelee asiakkaitaan, omintakeisistaan ideoista puhumattakaan. K-Kauppaa on myös kehuttu kesäasukaskyselyssämme sen tarjoamista palveluista. Sitä voisi kutsua isoksi pienen kylän pikkukaupaksi. Kaupan viimeisin tempaus oli laittaa kyläläiset lapset ja nuoret liikkeelle juuri joulun alla etsimään tontuilta kadonneet paketit kirkonkylän alueelta. K-Kaupan omistaa nuori idearikas yrittäjä Kalle Kouvo.

Kuva: Kalle Kouvo

FAKTALAATIKKO

Kuka: Kalle Kouvo
Mitä tekee: Toimin itsenäisenä yrittäjänä sekä K-kauppiaana K-Market Särässä Lemillä
Tausta: Olen 26-vuotias syntyperäinen lemiläinen, joka seuraa suvun kauppaperinnettä. Pappani perusti kaupan vuonna 1958 kotiinsa Lemillä. Tämän jälkeen kauppa muutti vuonna 1966 nykyiseen Osuuspankin taloon ja sieltä vuonna 1982 tämänhetkiselle paikalle. Isäni otti vetovastuun vuonna 1984 ja minä vuonna 2020. Koulutukseltani olen merkonomi. Työkokemusta kaupan alalta löytyy yli kymmenen vuoden ajalta. Armeijan jälkeen oli polte lähteä rauhanturvaajaksi ja kävin yhdellä rotaatiolla Libanonissa vuonna 2018.
K-Market Särän erikoisuus millä erottaudutte muista kaupoista: 
Asiakaspalvelulla ja kaupan kokoon nähden monipuolisella valikoimalla. Meillä on kiva ja nopea asioida.
Kallen Top 3 asiaa Lemillä: Ihmiset, luonto ja rauhallisuus

Miten sinusta tuli K-Market Särän omistajayrittäjä? 

Olen pienestä saakka ollut mukana kaupan arjessa. Ensiksi olin kaupalla päivähoidossa ja vartuttuani sitten töissä. Vaikka välillä kävin muissa hommissa, niin paluu kaupan alalle tuntui oikealta. Päästyäni Keskon järjestämään kauppiasvalmennukseen alkoi suunnitelmat tulevasta yrittäjäurasta muodostua.

Mikä työssä on kaikkein parasta?

 Yrittäjänä minulla on tietynlainen vapaus. Pystyn tekemään asioita, vaikuttamaan kaupan toimintaan ja viemään sitä haluamaani suuntaan. Tykkään työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja mikä parasta, no asiakkaat tietenkin! Asiakkailta saatu palaute tsemppaa meitä jaksamaan työssä ja auttaa meitä kehittämään palveluita paremmaksi. Lemillä on niin voimakas yhteisöllisyys, että välillä tuntuu, ollaanko me kaikki yhtä isoa perhettä.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Aion kehittää kaupan toimintaa ja sen palveluita entistä paremmaksi.

K-Market Särän valikoima on todella laaja ja tietyt tuoteryhmät ovat edustettuina erittäin monipuolisesti. Näkyykö kauppiaan omat intohimot kaupan valikoimissa? 

Olen pyrkinyt tarjoamaan monipuolisen valikoiman, joka palvelee niin ympärivuotisia asiakkaita kuin mökkiläisiäkin.

Teillä on kaupassa todella huomioitu myös pienemmät kaupassa kävijät, miten tämä siis näkyy kaupassa?

Meillä pienimmille asiakkaille on omat pienet ostoskärryt ja vauhtiveikoille löytyy autokärri. Pyrimme ottamaan valikoimaan uusimmat lasten ja nuorten suosikkituotteet kuten makeiset, lelut jne.

Kuntalaiset ja erityisesti koronan tylsistyttämät nuoret ovat olleet innostuneita järjestämistäsi aarrejahdeista ja pääsiäisenä taisi olla myös joku ”tempaus”, kerrotko vähän mitä olette loihtineet ja miksi ja mikä on ollut palaute?

 Kotonani piilotettiin pääsiäisen aikana suklaamunia ympäri taloa etsittäväksi, tämä on erityisesti jäänyt pääsiäisestä mieleen. Viime pääsiäisenä toteutin tempauksen, joka on ollut muutaman vuoden päässäni hautumassa. Piilotin laminoituja Kinder-munia ympäri Lemiä, palauttamalla ne kaupalle sai tilalle oikean Kinder-munan. Tempauksesta saatiin niin paljon hyvää palautetta, että päätin järjestää kesällä vastaavanlaisen isommin. Minusta on kiva järjestää tempauksia, jotka saa kylällemme vipinää aikaiseksi.

K-Market Särä on muovautunut mukavasti muuttuneen maailman mukana, tarjoten mm. Fatbike-vuokrausta, paljuvuokrausta, Sup-Lauta-vuokrausta ym ym. Mitä kaikkea palvelua tarjoattekaan? 

Kaupalla on mahdollista tarjota päivittäistavaroiden myynnin lisäksi muitakin palveluita. Yleisempiä palveluita, jotka saattavat muista kaupoista olevan tuttuja en ole kuitenkaan halunnut ottaa, jos palveluille löytyy kylältämme jo jokin toinen tarjoaja. Kokeilussa on ollut välinevuokraus, joista jotkin ovat olleet hyviä ja jotkut huonoja. Fatbike-pyörien vuokraus osoittautui hankalaksi pesujen ja jatkuvan huollon osalta. SUP-laudat taas olivat viime kesänä niin kova vuokrahitti, että palvelu saa jatkoa ensi kesänä. Vuokrattava paljukärri on uusin tulokas, myös sille tuntuu olevan tasaisesti kysyntää.

K-Kaupassa oli myös joka perjantaiset pitsaperjantait, kerrotko vähän tästä miksi ja jatkuuko tämä tai onko kenties tulossa jotain uutta yllättävää?

 Pitsaperjantaita pidettiin aktiivisesti silloin kuin ravintolarajoitukset olivat tiukimmillaan ja meillä oli mahdollisuus käyttää viikossa tunteja siihen. Pitsojen teossa on paljon työtä ja se sitoo kaksi työntekijää koko päiväksi niitä tekemään. Saimme pitsaperjantaista maukkaiden pitsojen osalta niin paljon hyvää palautetta, että olemme pohdiskellut jatkovaihtoehtoja sille.

Lahnajärven uimarannalla kirkonkylällä on myös teidän maitokärry käytettäväksi veneilijöille, vai mikä ajatus tässä on taustalla? Kerrotko niille, jotka eivät vielä tiedä?

 Kaupan maitokärry on ollut useampana kesänä uimarannalla helpottamassa veneilijöiden kauppakantamuksia.

Kauppanne työllistää myös useampia henkilöitä? Tarjoatteko kesätyötä?

Parhaimmillaan kesällä on ollut minun lisäksi 15 henkilöä töissä, näistä noin puolet on vakituisia. Kesätyöntekijöiden määrä on vaihdellut 3-5 henkilön välillä.

Mistä kaikkialta K-Market Särän löytää?

Facebookista K-Market Särä, Instagramista, Tiktokista ja Youtubesta @kauppiaskalle

Nyt saa kehua, miksi kannattaa tulla Lemille ja K-Market Särään?

Meillä on huippu kauppa, mahtava henkilökunta ja hyvät tilat. Meiltä löytyy tuotteita, jotka on lähellä tuotettu ja monipuolisesta valikoimasta tekee useasti kivoja löytöjä. Kaupassa näkee useasti myös Kallen.
K-Market Särä, Iitiäntie 4 Lemi

Kauppa auki vuoden jokaisena päivänä. Arkisin 8-20, lauantaisin 8-18, pyhäpäivät ja sunnuntait 12-18

K-Market Särä Facebookissa