Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Elinkeinopalvelut Myö osataa! – juttusarja lemiläisistä tekijöistä Tassutarha

Tassutarha

Myö osataa! -juttusarjassa esitellään lemiläisiä tekijöitä. Lemillä oleva Tassutarha on jo pitkään auttanut eläimiä ja niiden omistajia hädässä tarjoamalla apuaan, kun eläin vaikkapa katoaa.

Faktalaatikko

Kuka: Terhi Tuuva, 37-vuotias

Mitä tekee: Tassutarhan yrittäjä, eläintenhoitaja

Tausta: Koulutukseltani olen kulttuurituottaja (amk), hevostenhoitaja, klinikkaeläintenhoitaja ja eläintenkouluttaja. Alun perin olen lähtöisin Vantaalta ja työt ja opiskelut ovat kuljettaneet ympäri Suomea ja lyhyitä jaksoja ulkomaillakin, Italiassa olen nuorempana ollut kennelissä kesätöissä ja aikuisena myös estehevosia hoitamassa muutaman kuukauden.  Suomessa olen kerännyt työkokemusta mm. Ypäjän Hevosopistolla, Savitaipaleen ratsastustallilla, Imatra Big Band Festival ry:ssä sekä Osmo’s Cosmos Barin lipunmyyjänä ja Osmo’s Cosmoksen keikkamyyjänä. Ennen Tassutarhan yrittäjäksi ryhtymistä työskentelin vastaavana hoitajana Animagi Lappeenrannassa (pieneläinklinikka). Lemille muutin hevosteni kanssa vuonna 2013 ja sen jälkeen on vauhti tasaantunut.

Parasta työssä: Parasta työssäni on yrittäjän vapaus, joka tässä tapauksessa tuo toki myös suuren vastuun, sillä päivystän joka päivä puhelimitse löytöeläinasioissa klo 8–18. Mukavimpia ovat ne päivät, jolloin saa rauhassa keskittyä tarhalla olevien eläinten hoitamiseen, eikä puhelin soi jatkuvasti. Tykkään myös ajella eläimiä hakemassa sopimuskuntien alueella, varsinkin kesäisin näissä Etelä-Karjalan maisemissa kelpaa ajella.

Terhi Tuuva ja Lappeenrannasta löytynyt pupu

Mikä on Tassutarha? 

Tassutarha on löytöeläinkoti, joka ottaa vastaan Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Taipalsaaren ja Savitaipaleen löytöeläimet, eli vapaana kulkevat lemmikkieläimet, joiden omistaja ei ole tiedossa. Eläimiä säilytetään tarhalla 15 vrk omistajaa varten, niistä tarkistetaan mikrosirut ja niiden kuvat löytöpaikkoineen laitetaan osoitteeseen www.tassutarha.net->Löytöeläimet->Löydetyt. Hakiessa omistajalta veloitetaan hoitokustannukset. Mikäli lemmikille ei tuon 15 vrk aikana löydy omistajaa, se siirtyy lain mukaan Tassutarhan omistukseen ja yleensä tällöin sille etsitään uusi koti.

Mistä toiminnan ajatus lähti?

Löytöeläintoiminta on Suomessa lakisääteistä, eli jokaisella kunnalla on tämä palvelu oltava. Itse päädyin tähän työhön, kun edellinen yrittäjä lopetti ja etsi itselleen seuraajaa. Tassutarha-nimi oli käytössä jo edellisen yrittäjän aikana, ja halusin jatkaa samalla nimellä, koska se oli tullut jo ihmisille tutuksi.

Kuinka kauan Tassutarha on ollut Lemillä?

Tassutarha siirtyi Nuijamaalta Lemille, Salmenkylään, keväällä 2016, kun saimme tallissa remontin siihen pisteeseen, että eläimet sai muutettua uusiin tiloihin. Sitä ennen ajelin itse Lemin ja Nuijamaan väliä reilun vuoden.

Mitkä ovat olleet Tassutarhan toimintakaudella kohokohtia?

Päätös uskaltautua Tassutarhan yrittäjäksi on ollut varmasti se tärkein kohokohta. Toinen kohokohta oli luonnollisesti siirtyä kahden vuokrapaikan “loukusta” oikeasti lemiläiseksi tilalliseksi ja saada valtava urakka eli uusien tilojen rakennus siihen pisteeseen, että Tassutarha siirtyi Lemille, omiin tiloihin. Jokainen kerta, kun eläimet lähtevät hyviin uusiin koteihin on myös tärkeä, samoin kuin saada pitkään kateissa ollut kissa takaisin omalle omistajalleen.

Mikä on tärkein ominaisuus tässä työssä?

Sitkeys, priorisointikyky, usko omaan tekemiseen, eläintenlukutaito, paksu nahka….
Mitä odotat tulevaisuudelta? Toivon, että saan jatkaa työssäni mahdollisimman pitkään terveenä ja harrastaa hevosten kanssa tavoitteellisesti siinä sivussa.

Mistä teidät tavoittaa ja milloin? 

Parhaiten tavoittaa puhelimitse numerosta 050 320 3324 joka päivä klo 8–18 välillä. Mikäli asia ei ole kiireinen (löytöeläinasia), niin silloin kannattaa laittaa sähköpostia terhi@tassutarha.net. Uutta kotia etsiviä lemmikkejä pääsee tarhalle katsomaan sopimuksen mukaan, eli tapaamisesta on sovittava aina etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse. Käytännön syistä yllätysvierailijat eivät saa palvelua, korkeintaan yrittäjän murinaa.

Minkälaisissa asioissa teitä voi lähestyä, otatteko vastaan myös vaikkapa ruokalahjoituksia?

Minua voi lähestyä kaikissa löytöeläimiin liittyvissä asioissa päivystysaikana puhelimitse. Uutta kotia etsivistä eläimistä voi myös tiedustella puhelimitse tai sähköpostitse. Kissanruokalahjoituksia otan mielelläni vastaan aina, koirien ruuille ei ole niin suurta tarvetta. Emme tarvitse tällä hetkellä petivaatteita tms. eläimille (tätä kysytään paljon, mutta säilytystilat ovat rajalliset). Tassutarhan kotisivuilta löytyy olennaisimmat tiedot toiminnasta, eli tarhalle tulleet löytöeläimet, kotia etsivät eläimet, vierailukäytännöt ynnä muut, www.tassutarha.net ja Tassutarha on myös Facebookissa.