Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Elinkeinopalvelut Myö osataa! – juttusarja lemiläisistä tekijöistä Lemin oma kotiseuturadio – etsii jatkajaa!

Lemin oma kotiseuturadio – etsii jatkajaa!

Tällä kertaa omista tehtävistään kertoo legendaarisen Lemin kotiseuturadion toimittaja Juha Junnonen. Juhaa pääset näkemään kesätoreilla tänä kesänä ja kuulemaan kesälauantaisin klo 10 ja 15 Lemin kotiseuturatiosta 95,2 MHz. Linkki lähetykseen löytyy www.museosara.fi.  Juha toivoo työlleen jatkajaa, joten jos sinulla on kiinnostusta radiotoimittamiseen olepa yhteydessä Juhaan!

Kerro tästä mielenkiintoisesta toimenkuvasta?

Kymmenen vuotta sitten aloitin tämän Lemin kotiseuturadion toimittamisen. Taustanahan minulla oli Yleisradion hommat Lappeenrannassa, yhteensä siellä tuli oltua 35 vuotta; alkuun olin tekniikan puolella ja viimeiset 15 vuotta olin toimittajana Lappeenrannassa. Tein alkuun kaikkia näitä ulkolähetyksiä mm. musiikkilähetyksiä ja kaikkia mitkä onnistui studion ulkopuolelta. Pikkuhiljaa suuntaus muuttui siihen, ettei enää erikseen tarvittu tekniikkaa vaan toimittajat teki studiosta itse.  Sitten minulle sanottiin, että kun olin niin paljon pyörinyt ulkona niin miksenpä voi tehdä ne jututkin tekniikan lisäksi. No sittenhän rupesinkin ääniautolla kulkemaan Venäjää myöten.
Tämä Lemin kotiseuturadio sitten sai alkunsa Lemin Kotiseutuyhdistyksen ideariihestä. Pari työkaveria sanoi, että eiköhän ruveta tekemään Lemillä radiota. Itse en ollut alkuun lainkaan innostunut, sillä mietin miten meillä voimat voi riittää, kun Ylen aikaan tiesin miten iso työ oli jo esim. musiikin raportointi ja kaikki ne muut eli se ei ole todellakaan pelkkää lähetyksen tekoa vaan siihen liittyy paljon muuta. Lupakirjat kun minulla olikin taskussa, niin ei muuta kuin yhteys Suomen radioamatööreihin mistä saimmekin lähettimen ja kummipoikani opasti antennin tekoon ja sitten rakennettiinkin itse lähetysantenni. Ensimmäinen lähetystaajuus Lemillä oli 100 MHz.

Millaisia jutun aiheita?

Mielellään ajankohtaisia, mutta pyritään saamaan ajattomiakin sinne joukkoon sillain että saataisiin laajaa näkemystä. Kävin tuossa esimerkiksi tekemässä juttua nauhalle vanhojen autojen kokoontumisesta tuossa kaupan edessä etukäteen ja juttu tulee nyt sitten myöhemmin ulos. Ympäristöaiheet, kunta ja pelastuslaitos ovat tietysti lähellä sydäntä eli niistä tulee paljon aiheita. Tavoitehan meillä on ollut nyt vaan, että radio kuuluu Lemillä, sillä jos haluttaisiin laajemmaksi niin pitäisi vuokrata korkeampi masto ja lisätä tekniikkaa. Mutta sitten tietysti netin kauttahan lähetys kuuluu ympäri maailman vaikkapa.

Tämä on ollut ilmeisen suosittu Lemillä?

Olen saanut paljon palautetta yhdeltä jos toiselta, että kuuntelevat. On oltu siihen palautteeseen mitä on saatu niin tyytyväisiä, ettei sen kummempaa kuuntelijakartoitusta olla edes ryhdytty tekemään.
Olet siis lopettelemassa uraasi ja toivot jatkajaa?
Moni on todennut, että tämä on ollut hyvä asia Lemillä ja itsellä alkaa olemaan sen verran jo kilometrejä mittarissa, että jättäisin tämän homman jo mielellään jollekin toiselle jota se kiinnostaisi.

Millaisia ominaisuuksia seuraajaltasi vaaditaan? Mitä pitää huomioida? Tänä päivänähän kovasti tehdään Podcasteja, mitenkä sellaisen voisi yhdistää tähän ja jatkaa tätä toimintaasi tekemällä podcasteja?

Sillä ihmisellä pitää olla aito mielenkiinto tähän asiaan. Kyllä laitteistot löytyvät tai ne hankitaan ja kotiseutuyhdistys on taustalla, koska täytyyhän se olla yhdistyspohjalla sillä se ei ole kaupallista toimintaa. Eli taustatukea on sieltä suunnalta. Nyt olisi kiva saada tähän toimintaan jo uutta verta. Näkisin, että siinä täytyy olla kotiseuturakkautta ja sitä, että on kiinnostunut Lemin asioista oikeasti. – Ja kyllä, minun mielestä tätä lähetysideaa voi nykyaikastaakin eli kyllä Podcastejakin on mahdollista.

Mitä tämä antaa sinusta tekijälleen muutakin kuin hyvää mieltä?

Tänä päivä esiintymiskokemusta tarvitaan monessa työpaikassa tai esittää avoimin mielin sen oman asiansa. Tämä antaisi aivan takuuvarmasti hyvää esiintymiskokemusta ja varmuutta.

Mihin saa kiinnostuneet olla yhteydessä?

Lemin Kotiseutuyhdistys on tärkeä yhteistyö yhteisö monissa järjestöasioissa.
Jos tämä kiinnostaa jotakuta, niin hän saisi mieluusti tulla seuraamaan lähetyksieni tekoa ja tuomaan omia ehdotuksia, että mistä tehdään juttuja sekä tehdä omia kokeiluja sillä voimalla mihin on mahdollisuudet.

Faktalaatikko

Kuka: Juha Junnonen
Mitä: Joutonomi ja radiotoimittaja Lemin kotiseuturatiossa. Nyt lopettelemassa toimintaa kesän jälkeen.
Tausta: Ylen toimittajana 35 vuotta ja 10 vuotta Lemin kotiseuturatiossa toimittajana.
Parasta työssä: Tapaa ihmisiä ja pitää mielen virkeänä
Toive: Lemin kotiseuturatio oli 1. kotiseuturadio Suomessa, joten Juha toivoo, että toimittaminen löytäisi jatkajan, jottei toiminta nyt katkeaisi.


Jos kiinnostuit Lemin kotiseuturadion jatkamisesta, ole yhteydessä:  junnonen.juha@gmail.com  tai
heikki.haiko@pp.inet.fi/heikki.haiko@museosara.fi

Toivotaan, että kotiseuturadio löytää tätä kautta jatkajan ja päästään ensi vuonnakin kuulemaan aiheita kotiseuturadiosta!