Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Elinkeinopalvelut Myö osataa! – juttusarja lemiläisistä tekijöistä Kotiseutumuseo Särätupa

Kotiseutumuseo Särätupa

Myö osataa! -juttusarjassa esitellään Lemin kotiseutuyhdistyksen museo ja Särätupa joka on auki ympäri vuoden.
Kotiseutuyhdistyksen omistama Särätupa on yhdistelmä talonpoikaishistoriaa ja eteläkarjalaista ruokaperinnettä. Siellä saat supisuomalaisen elämyksen maalaamattomassa hirsipirtissä ryijyjen ja vanhojen maataloustyökalujen keskellä. Perinneruuan, särän, valmistamista varten Särätupa on varustettu nykyaikaisella keittiöllä.

Kuvassa Heikki Haiko

 

Faktalaatikko

Kuka/ketkä: Lemin kotiseutuyhdistys, haastateltavana puheenjohtaja Heikki Haiko. Kotiseutuyhdistyksessä mukana kahdeksan henkilöä plus puheenjohtaja. Lisäksi tällä hetkellä yksi palkattu henkilö. Lisäksi lukematon määrä aina tilanteen ja tarpeen mukaan extraajia.
Mitä tekee: Ensisijainen tarkoitus on tarjota säräruokailua, juhlatilaisuuksia tai muita tilaisuuksia mitkä liittyvät tähän ravintolatoimintaan. Sitten kotiseutuyhdistyksellä kotiseututyö, joka onkin jo oma sektorinsa.
Tausta: Lemin kotiseutuyhdistys on perustettu 1958. Säräähän on Lemillä valmistettu jo pitkään ja erilaisia versioita sekä särä on ollut arkiruokaa jo kauan. Kotiseutuyhdistyksen yhteydessä ovat sitten museo Särätuvan ihmiset kokoontuneet aikoinaan ja on päätetty, että särää voitaisiin valmistaa tilauksesta Lemillä matkailun edistämiseksi ja vauhdittamiseksi. Siitä kaikki on alun perin lähtenyt 1970-luvun alusta alkaen.

Top 3 parasta asiaa Lemillä: 
1. Hyvä pitäjä, itsenäinen
2. Rauhallinen paikka asua
3. Lyhyt matka kaupunkiin

 

Museo-särätuvan kyltti talvimaisemassa.

 

Mikä on Särätuvan tausta, mistä asti toiminta on ollut tällaisena tässä paikassa?

– Nykyinen museon päärakennus, Hongiston talo, on tälle paikalle muualta siirretty vuonna 1975. Alun perin talo rakennettiin Savitaipaleelle, josta se kulkeutui Valkealan kautta lopulta Lemille. Rakennuksessa on tuvan lisäksi kaksi kamaria ja sali.
Miten särätupa valmistaa särän ja mitä kaikkea ateriaan kuuluu?
Lampaanliha, suola ja perunat; siinä ne perusainekset millä särää valmistetaan. Lisänä rieska ja jälkiruokana makiasoppa. Se on hyvin perinteinen pelkistetty ruoka ja nämä ovat ne raaka-aineet millä säräateria täällä tehdään.

Miten teille pääsee ruokailemaan, tehdäänkö etukäteisvaraus?

– Aina etukäteen tilataan ja varataan ajankohta kattauksiin. On myös mahdollista silloin kun kattausaika on, tulla kyselemään paikanpäältä Take Awayta mukaan tai ruokailemaan paikan päälle, mikäli tilaa on.

Museo särätupa sisältä.

Museo särätupa sisältä.

Mistä asiakaskuntanne koostuu? 

– Kaikkia; niin lemiläisiä, kesäasukkaita kuin ulkopaikkakuntalaisiakin. Valtaosa on kuitenkin Lemin ulkopuolelta tulevia ruokailijoita.

Museo särätupa ulkoa talvisäässä.

Mitä muuta tarjoatte?

– Pystytään järjestämään erilaisia tilaisuuksia; syntymäpäiviä, pikkujouluja, häitä tai hautajaisia. Savusauna kuuluu liitännäisenä tähän toimintaan eli tilauksesta meiltä saa ekstrana savusaunan. Yleensä se on liitännäinen ruokailuun eli ennen tai jälkeen ruokailun lämpiää tilauksesta myös savusauna. Sitten nämä ns. perunapäivälliset ovat vanhoja perinteitä, joita on herätelty henkiin ja ovatkin saaneet pienen suosion. Esimerkkinä oli lokakuussa potaatti- ja läskisoussilounas. Ne ovat hyviä keinoja markkinoida Lemin lähiruokaa sekä tuoda esille meidän omaa toimintaamme.

Etukäteistilauksesta teette lapsille ja kasvissyöjillekin annoksia?

– Emännät tekevät tilauksesta lapsille eri vaihtoehtoja ja on kasvista- ja kalaa tarjolla vaihtoehdoksi.

Teette yhteistyötä Lemin tunnetun tapahtuman Lemin musiikkijuhlien kanssa, eli mitä teillä tapahtuu musiikkijuhlien aikaan?

– Musiikkijuhlat ja musiikkiyhdistys on yksi meidän sidosryhmämme. Ja näin varmasti tulee tulevaisuudessakin olemaan eli täällä on ollut yleensä yksi esiintyjä. Eli ollaan mukana musiikkijuhlissa.

Tulevaisuuden suunnitelmia?

– Kyllä meillä suunnitelmia on, mutta ennen kaikkea haasteitakin. Ensisijainen haaste on ylläpitää tätä aluetta; korjata ja rakentaa ja investoida jotakin. Olemme sidosryhmänä muiden kanssa tapahtumien järjestämisessä jne. Pelkästään tämän miljöön säilyttäminen ja ylläpitäminen on ihan riittävä haaste.

Suurimmat haasteet, mitä olette kokeneet?

– Majoittaminen on tällä hetkellä Lemin ongelma, joten päivämatkailu on se asia, johon on panostettu; Mikkeli, Lahti ja Helsinki alueilla. Kesäaikana matkailijoita käy paljon ympäri suomen.
Suurin haaste meillä on tässä saada tunnettavuutta. Vaikka kaikki puhuvat Lemin särästä, niin ihan esimerkiksi lappeenrantalaiset eivät kaikki edes tiedä siitä. Jo ihan pelkästään täältä meidän omalta talousalueeltamme ihmisten saaminen eri tapahtumiin on ollut haaste.  Lisäksi moni ei edes tiedä, että ollaan talvellakin auki.

Polkupyörä hangessa museo särätuvan pihalla.

Miksi kannattaa tulla särälle Särätupaan?

– Särätuvassa pääsee maistamaan perinteiseen tapaan tehtyä särää lisänä tietysti tunnelma ja miljöö. Särätuvalla voi aistia rauhallisuuden, upean miljöön vanhoine rakennuksineen ja tuoda itsensä ajalle missä ihmiset ovat asuneet ja eläneet.

MUSEON SÄRÄTUPA
Osoite: Vainikkalantie 6, Lemi.
Lemin Kotiseutuyhdistys Ry
Avoinna ympäri vuoden.
Varaukset etukäteen suoraan numeroon 040 5280 003 tai sähköpostitse kattaus@museosara.fi

www.museosara.fi