Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Elinkeinopalvelut Myö osataa! – juttusarja lemiläisistä tekijöistä Lemin Nuorisoseura ry – teatteria ja tanssia!

Tässä Myö osataa! -juttusarjan haastattelussa esitellään mitä kaikkea mukavaa tekemistä kunnassamme on lapsille, nuorille ja niille vanhemmillekin.

Lemin Nuorisoseura on ollut merkittävimpiä kulttuuri- ja harrastustoiminnan paikkoja vuodesta 1893 tarjoten iloista toimintaa ja yhdessä viihtymistä.

Kuka/ketkä: Lemin Nuorisoseura ry. Haastateltavana puheenjohtaja Jaana Sinkko.
Mitä tekee: Lemin Nuorisoseura on perustettu 1893. Seuran ensisijainen tarkoitus on ollut tehdä kansansivistystyötä Lemin alueella. Se on yksi Suomen vanhimmista lähes yhtäjaksoisesti toimineista nuorisoseuroista. Nykyisellään seura tarjoaa mm. kansantanssi ja teatteritoimintaa eri ikäisille harrastajille. Seuran toiminta suunnitellaan aina vuodeksi kerrallaan. Itsenäisenä seurana voimme järjestää jäsenistön toiveesta lähes mitä vaan toimintaa, mihin Suomen laki antaa valtuudet. Seuralla on oma talo nuorisoseurantalo Tapiola, joka sijaitsee Lemin kirkolla osoitteessa Tapiolankatu 5. Vuokraamme sitä ulkopuolisille harrastus ja juhlatilaksi. Talon ylläpidon huolehdimme talkoilla ja siihen otamme mielellämme avuksi teitä, jotka nyt mietitte, että olisi mukava tehdä jotain yhteiseksi hyväksi. Nuorisoseuran hallinnosta vastaa vuodeksi kerrallaan valittava puheenjohtaja ja kahdeksan jäseninen johtokunta.

Kolme sanaa Nuorisoseuran toiminnasta kiteytettynä:
Kaikille, kivaa, yhdessä.

Jaana Sinkko

Mitä kaikkea teillä tapahtuu? Millaisia erilaisia harrastuksia teiltä löytää?
-Lapsille:
Alle kouluikäisille on Tanhukerho tiistaisin 18.1. alkaen klo 17:30 -18:15 Tapiolassa Tuija-Liisa Leinon ohjaamana. (4–6-vuotiaat on hyvä ikä tähän ryhmään). Kerhomaksu on 35€ seuran jäseniltä ja 45€ seuraan kuulumattomilta. Tarvittaessa voidaan aloittaa myös pienemmille esim. Tempoa tenavin ryhmä.
Alakouluikäisille on teatterikerho torstaisin 20.1. alkaen klo 17 -18:30 (1.-6. -luokkalaisille) Tapiolassa Sami Sivosen ohjaamana. Kerhomaksu on 35€ seuran jäseniltä ja 45€ seuraan kuulumattomilta.
-Nuorille:
Yläkouluikäisille on teatterikerho torstaisin 20.1. alkaen klo 18:30 -20 (7.-9. -luokkalaisille) Tapiolassa Sami Sivosen ohjaamana. Kerhomaksu on 35€ seuran jäseniltä ja 45€ seuraan kuulumattomilta.
-Aikuisille:
Aikuisten Tanhutanssit maanantaisin 24.1. alkaen klo 18 -19 Tapiolassa Tuija-Liisa Leinon ohjaamana. Kerhomaksu on 35€ seuran jäseniltä ja 45€ seuraan kuulumattomilta.

Aikuisten näytelmäryhmällä on esityskunnossa Jukka Itkosen käsikirjoittama ja Sami Sivosen ohjaama näytelmä Yksinäisten Sydänten kerho. Kevätkauden ensimmäinen esitys on 5.2. mikäli koronatilanne tästä helpottaa. Lippuja näihin esityksiin voi kysellä Leena Uskilta p.050 514 3753

Aikuisten näytelmäryhmällä on tarkoitus aloittaa uuden näytelmän harjoittelu huhtikuussa, mihin tarvitaan taas lisää uusia näyttelijöitä. Otathan yhteyttä, mikäli olet innokas lähtemään mukaan tähän harrastukseen. Aikuisten näytelmäryhmältä emme peri kerhomaksua.

Talkootyöllä on iso osuus seuran toiminnassa. Harrastaa voi myös kahvittajana, muonittajana, lipunmyynnissä, siivouksissa, ruohonleikkuussa, puvustuksessa, lavastuksessa, ym. Näihinkin hommiin pääsee helposti mukaan kun on yhteyksissä minuun.
Harrastuksiimme voi tulla mukaan vaikka ei olisi mitään aikaisempaa kokemusta näyttelemisestä tai tansseista. Sitä varten meillä on ammattitaitoiset ohjaajat. Harrastuksissa edetään aina ryhmän toiveiden mukaan.

Kuva: Lemin Nuorisoseura ry

 

Hyvinkin edullisesti siis pääsee harrastamaan, millainen on jäsenyysmaksu?

Lemin Nuorisoseuran jäsenmaksu vuonna 2022 on 15 euroa aikuisilta ja 7 euroa alle 16-vuotiailta jäseniltä. Jäsenmaksun maksaneet jäsenet ovat vakuutettuja seuran toiminnassa. Jäseneksi pääsee, kun ilmoittaa siitä minulle.

Miten paljon tällä hetkellä teillä on jäseniä?

Vuoden vaihtuessa jäsenmäärä oli 110.

Luova lava. Kuva: Lemin Nuorisoseura ry

Teillä on ollut nimekkäitä ohjaajia ollut kerhovetäjinä ostopalveluna, kerrotko esimerkkejä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että lapsuuteni tanhujen ohjaajana toimi mm. nykyään Lappeenrannan kaupungin kulttuurijohtajana työskentelevä Anu Talka. Aloittaessani teatteriharrastuksen aikuisten ryhmässä 1990-lvuvun lopulla ohjaajanamme toimi Teatterinjohtaja Lauri Väärä. Väärän jälkeen teatteria on ohjannut Saimaan Nuorisoseurojen suunnittelijana nykyisin toimiva Minna Pasi ja nykyinen teatteriohjaajamme Sami Sivonen tunnetaan myös Luumäen kunnan someperheestä. Lasten sekä aikuisten tansseja ohjaa nyt Saimaan nuorisoseurojen toiminnanjohtaja Tuija-Liisa Leino.

Jos ajatellaan nyt ihan näytelmän rakentamista niin voiko teillä innokas tulevaisuudessa lavastusopinnoista haaveileva taikka valosuunnittelusta haaveileva toimia lavastajana, puvustajana taikka valaistussuunnittelijana? 

Todellakin aina on tarve myös näistä osaajista. Nuorisoseura on hyvä paikka lähteä tutustumaan ja harjoittelemaan kyseisiäkin juttuja. Konkareidemme seurassa on hyvä harjoitella näitä taitoja.

Mistä puvustatte ja lavastatte näytelmät vai onko teillä tätä varten varastot?

Seuralla on hyvin laaja pukuvarasto kertynyt vuosien varrella, mutta silti aina uuteen näytelmään etsitään vaatteita näyttelijöiden ja kuntalaisten varastoista, jotain ostetaan ja osa ommellaan, johtuen mitä milloinkin esitetään.
Lavastukseenkin on varastoa valmiiksi. Harvoin kuitenkaan varastoista löytyy mitään suoraan valmista. Eli entisistä lavasteista muokataan aina kulloiseenkin tilanteeseen sopivaa. Ellei varastosta mitä löydy etsitään, josko jollain, sattuisi olemaan ja ellei löydy ostetaan uutta, mistä muokataan. Lavastuksessa maalataan, tapetoidaan, niitataan ja ruuvataan hyvin paljon. Nämä ovat tuttuja hommia meille monille.

Naisia kansallispuvuissaan. Kuva: Lemin Nuorisoseura ry.

Entä julisteenne? Missä mainostatte esityksiä?

Esityksiä mainostamme omilla kotisivuillamme osoitteessa: https://www.leminnuorisoseura.fi/  ja Facebookissa: https://www.facebook.com/leminnuorisoseura/ minkä lisäksi jaamme painettuja julisteita näkyvillä paikoilla pitkin lähikuntia. Vallitseva koronatilanne on aiheuttanut haasteen mainonnalle, koska esityksiä on jouduttu perumaan lyhyelläkin aikavälillä ja mitä laajemmalle on ehtinyt jakaa mainoksia, sitä työläämpää on perua esityksiä.

Missä toimii esityksien näyttämöt? 

Lemillä olemme toistaiseksi aikuisten näytelmäryhmän kanssa esiintyneet ainoastaan Tapiolan omalla näyttämöllä. Toki näytelmäryhmä on vieraillut mm. kahdesti Ruotsissa Gustafsbergissä esittäen siellä suurella näyttämöllä näytelmät Niskavuoren Heta ja Mäeltä näkyy toinen mäki. Yksi Juhannusaattoilta vietettiin Helsingin Seurasaaressa, esittämällä päälavalla katkelma näytelmästä Mäeltä näkyy toinen mäki.
Lasten Luova lava -leirin näyttämönä käytimme viime kesänä laululavaa, mikä oli sille toiminnalle mukava juttu. Toivottavasti saamme tulevana kesänäkin järjestettyä Luova lava -leirin alakoululaisille kesäkuun alkupuolella. Tätä rupeamme nyt alkuvuodesta suunnittelemaan.

Teillä on mahdollisuus järjestää ihmisten toiveesta aivan uusia kerhoja, jos minimi osallistujamäärä toteutuu? Mihin ideoita ja toiveita voi kertoa?

Uudet ideat ovat tervetulleita. Toki näille toiminnoille tarvitaan myös innokkaita vetäjiä. Eli jos joku kokisi nyt vaikka nukketeatterin omaksi jutukseen, voisi ilmoittautua tämän jutun vetäjäksi. Mikään tapahtuma ei valmistu ilman aktiivisia talkoolaisia ja yksin näin isoa järjestöä ei pyöritetä oman työn ohella.Kerhojen minimi osallistujamäärä tulee olla kahdeksan.
Ideat ja toiveet voi lähettää minulle eli Jaana Sinkko 0503587072, jaana.sinkko@gmail.com

Jotakin muuta?

Vaikka yhteiskunta ja ihmisten arvot ovat muuttuneet, ei Lemin nuorisoseuran arvokas historia muutu mihinkään. Lemillä niin syntyperäisillä, kun muualta muuttaneilla kansalaisilla on edelleen tarve sivistyä, olla yhdessä ja puhaltaa yhteen hiileen.

Lopuksi nyt saa kehua, miksi kannattaa liittyä Lemin Nuorisoseuraan?

Lemin Nuorisoseura on perustettu meitä kaikkia varten. Tämän seuran kautta on moni saanut arvokkaita taitoja omaa tulevaisuuden ammattiaankin ajatellen.

Seuran kotisivut löytyvät:
https://www.leminnuorisoseura.fi/ 
ja Facebook